Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kako mu naj pokažem, da je to ljubezen?


Vprašanje:

Pozdravljeni! Prosim vas, če mi lahko pomagate. Stara sem 25 let, moj partner pa 27. Skupaj sva tri mesece. Partner ima težave s čustvi. Ne more ljubiti. Težave so se pojavile, ko je bil star 22 let in zapustil punco ter ob tem doživljal občutek krivde, bolečino ob zapustitvi, ni mogel zaupati nikomer in jo je preboleval pol leta ali več. Ta bivša partnerka se mu tudi ni dovolila dotikati in menim, da je s tem dobil velik občutek nezmožnosti, da žensko lahko zadovolji. Saj ga je velikokrat strah in me vpraša, če se me lahko dotakne in nikoli še nisem odkonla, ker njegov dotik paše, je prijeten. Kasneje po tej punci, oz. razmerju, ki je bilo sicer kratko, ni imel več dobene zveze. Naslednja zveza je najin odnos. Menim pa tudi, da si doma ni izoblikoval čustev, saj si doma nikoli niso pokazali čustev. Mama in oče sta mu povedala, da ga imata rada samo takrat, ko je imel rojstni dan ali pa, ko je kaj dobrega naredil. Tega je bilo zelo malo. Je možno, da partner sploh ne ve, kaj so čustva in kako jih občutimo? Najin odnos je več kot odličen (poln zaupanja, spoštovanja, topline, dogovarjanja, komunikacije, pozornosti, nežnosti, varnosti, ...), veliko dotikov, cartanja, skupaj preživljava prečudovite trenutke. Vendar on ne začuti ljubezni, zaljubljenosti v notranjosti. In pričakuje, da bo začutil kot bi začutili vsi oz., da bi v tem času že moral to začutiti. Sama menim, da nikoli ni merilo, kdaj se ljubezen začuti, saj pride takrat, ko to najmanj pričakujemo. Prosim, svetujte mi, kako naj mu razložim, pokažem, da ljubezen je in ni čustvo, da je to kompleksen odnos, dolgotrajen, ki nastaja in v katerem se zrcali vse, kar je človek: njegova zrelost, odgovornost, spoštovanje drug drugega... Pravi, da sem čudovita, da je najin odnos najboljši, vendar ne more začutiti to, kar hoče. Prosim, pomagajte mi. Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovana!

Nekateri podatki v vaši osebni izpovedi po moji oceni ne gredo skupaj. Pravite, da imata čudovit odnos poln zaupanja, spoštovanja itd, po drugi strani pa, da vaš partner ne čuti ljubezni do vas. Sprašujem se, kaj pa je to potem med vama, če ne ljubezen. Ali pa med vama dejansko ni tega kar opisujete? Ali se samo vam tako dozdeva? Je vajin odnos pristen ali narejen? Iz navedenega bi lahko sklepali na čustvene težave pri vašem partnerju, ki izvirajo iz njegove primarne družine, ampak v odnosu do vas se to ne kaže, vsaj tako sklepam iz povedanega. Ali samo on ni zadovoljen z vajinim odnosom? Kako se kaže navzven ali v vajinem odnosu, da sklepate, da ne more začutiti ljubezni?

Če je vajin odnos pristen, potem je med vama ljubezen in čustva privrženosti in naklonjenosti drug drugemu. Mogoče si je potrebno samo to priznati, se sprostiti in uživati v vsakem trenutku drug z drugim. Ne iščita problema, če ga ni.
Če pa vaš partner ne čuti enako kot vi in v sebi ne prepoznava zadovoljstva, spoštovanja, topline ...., potem bi pa on zase moral poiskati strokovno pomoč in se pogovoriti o svojih težavah. Vi mu lahko nudite samo oporo pri tem. Pomagate mu lahko, da ste strpni in potrpežljivi, da bo lahko pridobil zaupanje vase in v vas. Za to gotovo potrebuje veliko časa. Nikakor pa ga ne silite v nekaj, česar ne zmore.

Veliko uspeha v vajinem partnerstvu!
 Simona Sanda, uni. dipl. psih.

Aktiven

Simona Sanda, uni. dipl. psih.

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal