Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zamašen nos


Vprašanje:

Spoštovani, pred leti sem opazila, da se mi v zimskem času "maši" nos, kar sem povezovala z občutljivostjo na suhim zrakom kot posledico centralnega ogrevanja. Spomladi je težava izginila. Zadnje leto pa imam nenehno zamašen nos. Včasih mi je poleti pomagalo inhaliranje morske vode, letos tudi to ne. Ali je to znak, da je nekaj narobe s sinusi? Imam pogoste glavobole, pri katerih močno čutim neprehodnost nosu.

Odgovor:

Težave, ki jih opisujete, so zelo pogoste. Sodeč po opisu, bi sprva lahko šlo za alergijo na hišni prah, pa tudi za občutljivost na temperaturne spremembe v okolju. Zadnje leto, ko imate ves čas zamašen nos, gre najverjetneje za alergijo na več snovi iz okolja. Snovi, ki povzročajo alergijo, je veliko: pršice v hišnem prahu, volna, perje, živalska dlaka, zlasti mačja in pasja. V hrani so pogosti alergeni mleko, nekatere vrste mesa, zlasti konzerviranega, lešniki, orehi in podobno. Spomladi so glavni alergeni v cvetnem prahu dreves in trav.


Enake težave imajo ljudje, ki so občutljivi na prepih, veter in na spremembe temperature zraka. V našem okolju mnogi ne prenesejo klimatskih naprav.Svetujem vam, da opravite teste in pregled krvi na alergijo. Te preiskave utegnejo razjasniti vzroke tovrstnih težav. Če bodo testi negativni, to še ne pomeni, da ne gre za alergijo.

Številni ljudje se odzivajo na že omenjene fizikalne pojave, vendar gre pri njih za posledico telesne neutrjenosti. Zato svetujem ukrepanje in veliko manj čuvanje. Od zdravil priporočam antihistaminike  in pršila za nos.

Omenjena zdravila je treba jemati več mesecev. Svetujem vam tudi pregled pri specialistu otorinolaringologu, če imate težave tudi s pljuči, pa tudi pri pulmologu.


Lep pozdrav in srečno !


 Peter Belšak, dr. med.

Neaktiven

Peter Belšak, dr. med.

Prehlad, gripa in bakterijska vnetja

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.