Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kandida v ušesih pri kokeršpanjelki


Vprašanje:

Imam kokeršpanjelko, ki ima probleme s kandido v ušeskih. Nasvet veterinarja je bil spiranje s kisom. Zanima me, kako se ta kandida obnaša, saj pri človeku prav kis kandido še bolj povečuje. Ali je pri kužkih situacija drugačna? Hvala za odgovor.

Odgovor:

Podali ste mi sicer malo premalo podatkov: ali je to prvič ali gre za kronična vnetja, kako in s čim ste jo zdravili do sedaj, kako je bila ugotovljena kandida ... Kandida je namreč del normalne flore, ki se zaradi različnih razlogov prekomerno razmnoži in povzroča težave.

Kokeršpanjeli so zaradi dolgih uhljev bolj kot ostale pasme podvrženi vnetjem sluhovodov. Ko se pojavijo dolgotrajne težave in več ne pomagajo običajno uporabljene terapije, je najbolje vzeti bris iz sluhovodov in ga poslati na Inštitut za mikrobiologijo. Tam določijo, kakšna populacija bakterij, glivic se nahaja v sluhovodih in na kaj so občutljive (naredijo antibiogram in antimikogram). Na osnovi tega potem veterinarji predpišemo zdravljenja, ki trajajo pri glivicah najmanj 4 do 6 tednov. Lep pozdrav!


 Iris Selan, dr. vet. med.

Aktiven

Iris Selan, dr. vet. med.

Domači ljubljenčki

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal