Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Odstranitev odvečne kože po hujšanju


Vprašanje:

Pozdravljeni! Lansko leto sem bila operirana zaradi debelosti. Zanima me, kje lahko dobim več informacij glede samega posega in kakšni so kriteriji za operacijo. ( itm, skupna izguba kg, vzdrževanje teže...) Pod trebuhom se mi dela guba, ki je dokaj moteča predvsem pri potenju in športnih aktivnostih. Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovana,

operativne posege za odstranitev ohlapne odvečne kože po masivnem hujšanju izvajamo na Oddelku za plastično in estetsko kirurgijo, UKC Ljubljana. Običajno opravimo krojenje kože v dveh ločenih operativnih posegih. Pri prvem navadno odstranimo kožo krožno okoli trupa ( z delom tkiva na spodnjem delu hrbta lahko poudarimo preveč sploščeno zadnjico) in z notranje strani stegen. V drugi fazi odstranimo kožo, ki visi z nadlakti in popravimo izpraznjene in viseče dojke.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) krije stroške pri osebah, ki:
- izgubijo vsaj 60 kilogramov telesne teže;
- imajo odvečno visečo koža, ki povzroča estetske in funkcionalne motnje (težave s higieno, oblačenjem, gibanjem);
- dosežejo indeks telesne mase enak ali manjši kot 25;
- ustrezno telesno težo vzdržujejo najmanj eno leto.

Pri tej odločitvi ni pomembno ali ste shujšali samostojno s spremembo življenjskega stila, z medicinsko vodenim hujšanjem ali s pomočjo bariatrične kirurgije (želodčni obvod ali obroček). Odločilni pa so še nekateri drugi zdravstveni dejavniki, ki lahko vplivajo na rezultat in varnost operacij. Ker so operacije dolge in dokaj velike, je pomembna dobra splošna telesna pripravljenost in odsotnost težjih pridruženih bolezni. Kajenje zelo poveča pogostnost zapletov in ga je nujno opustiti vsaj 40 dni pred posegom.

V kolikor ne izpolnjujete naštetih kriterijev ste za posege s stališča ZZZS samoplačnik, saj gre pri manj obsežnem hujšanju ali nihanju teže, običajno za težave v pretežno estetskem smislu. Operacij, ki imajo za cilj izključno estetsko izboljšanje, ZZZS ne krije. Če ste še vedno v procesu izgubljanja telesne mase, se pri pregledu pogovorimo o načrtih in poteku hujšanja in počakamo z operacijo do zastavljenih ciljev. Pred prvo operacijo ste pri nas pregledani še na konziliju za post-bariatrični kirurgijo, ki dokončno odobri poseg.

Lep pozdrav!
asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.