Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Psička je preveč obilna


Vprašanje:

Spoštovani, psičko zlato prinašalko smo peljali na cepljenje proti steklini in nas je veterinar opozoril, da je občutno pretežka. Stara je dve leti in tehta kar 33 kilogramov. Zdelo se nam je, da je "malo" pridobila na teži v zimskih mesecih, čeprav smo jo hranili kot običajno, gibala pa se je v tem času manj, kot se bo v prihajajočih mesecih. Tudi s priboljški smo jo kar pridno nagrajevali in včasih se zgodi, da ko hoče vstati, da rabi nekaj časa, da se postavi v pravi položaj in potem vstane. Je kakovostno hrano za zlate prinašalce in hrano seveda tehtamo. Mogoče je vzrok za preveliko težo tudi sterilizacija, ki jo je veterirar opravil pri šestih mesecih. Ker jo imamo zelo radi in bi ji radi prihranili bolečine v sklepih in še kaj, bi jo radi s čim manj drastičnimi prijemi spet spravili v staro dobro formo. Bo dovolj več gibanja in omejitev priboljškov, razen paličic, katere gloda po obroku namesto zobne krtačke? Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Odgovor:

Pozdravljeni!
Samo gibanje bo premalo za ureditev prekomerne telesne teže, vedno se priporoča še uravnotežen obrok. Hujšati je najbolj priporočljivo pod veterinarsko kontrolo, zgubljati je priporočljivo 1% telesne teže na teden, tako da gre vse dovolj počasi, kot je počasi teža tudi naraščala.

Tudi hrana za zlate prinašalce ima kakovostno shujševalno dieto, količino dnevnega obroka pa morate določiti na ciljano telesno težo, bolje imeti dva do tri manjše obroke na dan.

Lep pozdrav!


 Iris Selan, dr. vet. med.

Aktiven

Iris Selan, dr. vet. med.

Domači ljubljenčki

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal