Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Atopijski dermatitis pri otroku


Vprašanje:

Pozdravljeni Imam nečakinjo staro 2 leti in so ji postavili diagnozo Atopijski dermatitis. Najbolj me zanima, kako ji pomagati, ko jo res srbi. Dobila je nekaj krem, ki jih lahko uporablja zelo kratek čas in takrat tudi izpuščaji izginejo. En izpuščaj ima ravno na prsni bradavički, ki je včasih videti prav grozno (rdeča, luskasta in včasih celo gnojna). Ker je naša mama - njena babica, imela raka na prsih, sem še toliko bolj v skrbeh. Kaj z leti kdaj izgine? Hvala!

Odgovor:

Spoštovana!

Kortikosteroidne in podobne izdelke, je potrebno pri otroku, ki ima atopijski dermatitis, uporabljati strogo po navodilih zdravnika, ki ima izkušnje pri zdravljenju te bolezni. Najslabše je omenjena zdravila uporabljati le nekaj dni ali kak teden in jih po izboljšanju samovoljno opustiti, saj se spremembe ob tem zelo hitro ponovijo. To je razlog, da pogostnost nanašanja teh zdravil postopoma zmanjšujemo in ne naenkrat.

Žal je na tem mestu prostorsko in časovno zelo težko pojasnitii vse principe zdravljenja atopijskega dermatitisa. Menim, da je za takšna pojasnila odgovoren lečeči pediater. Sicer pa sama bolezen nima nobene zveze z rakom dojke.
Z leti lahko izgine, zagotovo pa tega ne moremo predvideti, saj lahko pri skoraj 20% bolnikov traja tudi še v odraslem obdobju.

Lepo vas pozdravljam!
mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.