Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

HPV in genitalne bradavice


Vprašanje:

Spoštovani! Ni dolgo tega, odkar sem izvedela, da sem hpv pozitivna. To dejstvo me je prizadelo, sedaj sploh, ko sem okoli anusa zagledala še majhno, skoraj neopazno bradavico. Dvomim, da bi bilo lahko kaj drugega kot bradavica. Res pa je, da sem se kdaj "na trdo" obrisala in sem imela na istem mestu malenkost odrgnjeno kožo (malo ranico). Bris MV je bil en krat PAP C4, nazadnje odvzet bris pred mesecem dni je bil brez posebnosti, izvid na hpv pa pozitiven. Ginekologinja mi je svetovala pregled čez pol leta. Po vsem kar sem prebrala, očitno tudi kondom ni več ustrezna zaščita. Zanima me, ali je možno, da se pri oralnem zadovoljevanju lahko okužiš tako, da je rezultat bradavica na genitalijah? Vem, da se hpv prenaša s sluznico in dotikom kože. Kaj pa s slino? Lepo prosim za nasvet glede bradavice. Vem, da se tega čez noč ne bom znebila, ne bi pa želela, da se bi razširile. V naprej hvala za koristne nasvete.

Odgovor:

Spoštovana,

predlagam, da ponovno obiščite ginekologinjo, ki bo ocenila ali je sprememba ob anusu res genitalna bradavica ali morda kaj drugega.

Kondom ni 100% zaščita pred okužbo s HPV, saj ne prekrije vse kože, kjer so lahko virusi. Oralni in ostali različni spolni odnosi omogočajo prenost okužbe s HPV na različne dele telesa: nožnico, vrat maternice, zunanje spolovilo, področje zadnjika in celo ustno votlino in grlo.

Ne bojte se, prav je, da hodite na redne preglede in, če bo potrebno ukrepati, bo zagotovo pravočasno.

Lepo Vas pozdravljam, M. Vrščaj
prof. dr.  Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

HPV in rak materničnega vratu

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.