Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Možganska kap in okrevanje


Vprašanje:

Pozdravljeni, moj brat je doživel spontano možgansko kap, bil je skoraj izguljen. Po operativnem posegu v UKC Lj je bil 14 dni v umetni komi. Po 14 dneh se je začel prebujati iz kome. Zdaj je buden ampak ne reagira na zunanje dražljaje. Oči premika počasno, odreagira na bolečino. Drugo pa nič. Ne govori, ne premika se. Od preiskav sta mu bila narejena CT in angiografija. Premestili so ga na nevrološko kliniko v Lj, kjer pravijo, da je v trenutnem vegetativnem stanju. Ker je v takem stanju ne morejo začeti s fizioterapijo oz. rehabilitacijo. Povedali so nam možnost, da začnemo razmišljati o domu ali kaki ustanovi. O vegetativnem stanju sem veliko prebrala in sicer, da mora miniti saj 6 mesecev, da zdravniki lahk potrdijo trajno vegetativno stanje. Brat je šele 2 tedna zbujen. Prosim za nasvet kakšna je rehabilitacija v takem primeru? Kam naj brat gre po bolnišničnem zdravljenju na nevrologiji? Brat je star 28 let in drugače je razmeroma zdrav. Najlepša hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovani, razumem vašo hudo stisko, pa vendar mislim, da vam bodo znali zdravniki, ki sedaj skrbijo za vašega brata, največ svetovati. Pri bratu je verjetno prišlo do počenja anevrizme, to je prirojene razšijene žile v možganih. Ponavadi se ta dogodek konča s smrtnim izidom. Posledice za vašega brata so hude. Ko bodo zdravniki odločili, da ne rabi več podpore aparatur, bo seveda treba poizkusiti z rehabilitacijo: ponavadi na Soči (Inštitu za rehabilitacijo).
Izida se ne da napovedati, včasih ima mlado telo veliko rezerve, včasih so možganske poškodbe tako hude, da je treba takega bolnika samo dosmrtno negovati. Upajmo na najboljše in oglasite se še. Sicer pa se veliko pogovarjajte z bratom, čeprav imate občutek, da vas ne sliši.

Lep pozdrav!