Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Sindrom karpalnega kanala


Vprašanje:

Imam težave z mravljinčenjem rok- ponoči. V januarju sem opravila EMG in obisk v ambulanti za plastično kirurgijo, dobila sem opornico, kar mi je čisto ustavilo mravljinčenje. Zanima me vaše mnenje glede operacije. Zdravnik meni, da je potrebna operacija, vendar nisem prepričana v to, saj me roka več ne mravljinči. Menite, da je operacija nujna takoj, ali se lahko z njo še odlaša? Dg: SCC bill. Hvala za vaš odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

pri sindromu karpalnega kanala gre za utesnitev medianega živca v zapestnem prehodu. Prva znaka sta mravljinčenje in bolečina v roki, ki se pojavljata sprva ob obremenitvah in vse pogosteje zbujata ponoči. Otresanje rok izboljša neprijeten občutek mravljinčenja, kar imenujemo znak termometra. Sčasoma se pojavi poslabšanje občutka za dotik v prstih (od palca od palčeve polovice prstanca) in nerodnost ter padanje drobnih predmetov iz rok. V bolj napredovani obliki opeša in izgine tudi del mišic v palčevi kepi.

Klinično diagnozo potrdimo z meritvami prevajana po živcu in EMG (pregled opravi nevrofiziolog), ki pokažejo do kakšne mere je živec prizadet. Pri indikaciji za operacijo si pomagamo s Phalenovim znakom. Za test si približajte hrbtišči dlani (obratno kot pri molitvi naj prsti kažejo navzdol) tako, da sta zapestji skrčeni pod pravim kotom. Če manever v manj kot minuti izzove tipične mravljince, je znak pozitiven in operacija je opravičena.

Dlje kot trajajo težave, daljše in slabše je okrevanje po operaciji. Mravljinčenje običajno izgine takoj po uspešni operaciji. Občutek v prste se lahko vrača več mesecev in včasih nepopolno, odvisno od stopnje prizadetosti živca. Mišice, ki atrofirajo pri dolgotrajni okvari, se več ne popravijo  in moč ostane okrnjena. Zaradi omenjenega je sindrom karpalnega kanala smiselno zgodaj zdraviti. V kolikor so se težave z opornico umirile, se z operacijo ne mudi. Odsotnost znakov pomeni, da živec trenutno ni stisnjen in se stanje ne slabša. V primerih začetne in blage utesnitve je počitek v opornici dovolj za odpravo težav. Žal pa se pogosteje težave stopnjujejo in navsezadnje le potrebujete operacijo.

Operacije je ambulanta in zanjo ni treba biti tešč. V tednu pred posegom je priporočljivo prenehati z jemanjem preparatov oz. tablet z vplivom na strjevanje krvi. Operacijo vsak kirurg opravi malenkost drugače. Sam jo izvajam v zapestnem bloku, kar pomeni, da z lokalnim anestetikom omrtvičim živec pred vstopom v zapestni kanal. Razen inekcije, ki zbode in rahlo zapeče, je operacija neboleča. V kirurgiji roke, za boljšo preglednost operativnega polja, nadlaket pogosto stisnemo z manšeto, podobno merilcu krvnega pritiska. Menim, da je za to operacijo manšeta, ki neprijetno stiska, nepotrebna in je ne uporabljam. Operacija traja od 10 do 15 minut. Po operaciji na rano zalepimo obliž in zapestje za nekaj dni rahlo povijemo. S prsti pričnete razgibavati že isti dan. Za lajšanje po-operativne otekline in bolečine nekajkrat vzamete zdravila proti bolečinam in roka dva do tri dni počiva v pestovalni ruti nad nivojem srca. Deseti dan po operaciji osebni zdravnik odstrani šive in brazgotino pričnete masirati z mastno kremo. Predvidena odsotnost z dela je mesec dni. Brazgotina v zapestju je dolga slaba dva centimetra, a je lahko v prvih tednih in mesecih občutljiva na dotik. Pri obojestranskem sindromu, iz praktičnih razlogov, operiramo vsako roko posebej.

Lep pozdrav!

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Aktiven

asis. dr. Andrej Repež, dr. med.

Operacije

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.