Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težko dihanje


Vprašanje:

Imam občutek, da iz dneva v dan težje diham. Stara sem 40 let in kot otrok sem imela nekaj alergij na hrano, prah, perje in penicilin. Kakšne reakcije so bile ne vem, ker nimam te informacije. Sedaj se zdravim za depresijo in jemljem antidepresive. Vem, da je tiščanje v prsih tudi posledica občasne tesnobe, ampak jaz imam velikokrat občutek, da mi kisik ne pride do pljč. Pri fizičnem delu se zelo hitro utrudim in obilno potim  v glavo. Včasih imam tudi občutek kovinskega okusa v ustih, včasih pa pri vdihu pekoč občutek, kot pri mentol bonbonih. So ti simptoni kaj v povezani s pljuči? Hvala in lep pozdrav.

Odgovor:

Spoštovana!
Težko dihanje (dispneja) je posledica pljučnega obolenja (astma, KOPB, okužbe dihal), srčnega obolenja (srčno popuščanje), slabokrvnosti (nižje število rdečih krvičkov oziroma hemoglobina, ki prenaša kisik) .Občutek težkega dihanja je lahko tudi psihogen.

Po opisu vaših težav in glede na to, da imate depresijo, je možno, da so vaše težave psihosomatske. Lahko imate blago astmo, ki je posledica alergije. Pri tem se v večini primerov kašlja, tudi ponoči, včasih piska v pljučih. Ob naporu se pojavi težko dihanje, kašljanje.

Morebitno slabokrvnost ugotavljamo s pregledom krvi. Srčno popuščanje je v večini primerov bolezen starejših.
Pekoči občutek v ustih je lahko zaradi želodčne kisline.

Spoštovana bralka, po opisu vaših težav je najverjetneje vzrok psihogen.Poleg tega je možno, da gre za dodaten organski (pljučni) vzrok. Simptomi težkega dihanja so pri različnih vzrokih (zgoraj navedenih) tipično prisotni. Zato vam svetujem obisk pri vašemu osebnemu zdravniku, ki bo ugotovil ali so potrebne dodatne preiskave, morda dodatno zdravljenje.

Lep pozdrav!
prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.