Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Težave z grlom in bulica


Vprašanje:

Že nekaj časa imam občutek tujka oz. zadebeljenosti v predelu žrela. Bila sem na pregledu na ORL pred štirimi leti in postavili so mi diagnozo hipertrofija jezične tonzile. Naredili so mi tudi UZ-vratu, ki je bil bp, tudi krvna slika in razmaz krvi sta bp ... Pred tremi tedni pa sem morala še enkrat na ORL, ker mi je pri puljenju zoba (štirice levo spodaj) zobozdravnik raztrgal dlesen in krvavitev se ni ustavila. Tam so mi rano zašili, zdravnik me je pregledal ter na ambulantni karton zapisal, da imam prehod skozi nos ožji, deviiran septum, sluznica žrela rahlo kronično vnetno spremenjena.
Zanima me, ali imam resnejše težave v grlu, česar se bojim že nekaj let, saj je mama imela raka na bezgavkah. Ali se spremembe, ki nakazujejo na kakšno resnejše obolenje, vidijo že pri samem pregledu? Naj omenim, da sem kadilka. Vprašati bi Vas želela tudi, ali moram k zdravniku, ker se mi tik pod levim uhljem pojavlja bulica, ki je včasih zelo majhna oz. se skorajda ne otipa, včasih pa je v velikosti graha in običajno ne boli, sedaj pa že dva dni čutim rahlo bolečino. Zanima me tudi, ali se bo približno centimeter in pol prazna vrzel, ki je ostala po puljenju zoba, zarasla? Prosim za Vaše mnenje.

Odgovor:

Spoštovani,

sprecialist vam je napisal, da je vaša sluznica žrela rahlo kronično vnetno spremenjena. To ne pomeni, da bi bila sluznica obolela, nekaj jo pa draži. Glede na opis vaših težav je to najverjetneje povratek želodčne kisline v predel šrela.
Bulica pod levim uhljem je najverjetneje aterom oz. zamašena lojnica. Predlagam, da jo pokažete osebnemu zdravniku.
Luknja po odstranitvi zoba pa se zmeraj zarase in bo vse v najlepšem redu.

Lepo pozdravljeni!
asist. Boris Onišak, dr. med.

Neaktiven

asist. Boris Onišak, dr. med.

Operacije Prehlad, gripa in bakterijska vnetja

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.