Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Tetovaža na penisu?


Vprašanje:

Urologija Spoštovani, zanima me, ali obstajajo neželeni učinki tetovaže na moškem spolovilu? Ali odsvetujete tetoviranje na tem predelu telesa? Ali po tetoviranju utegnejo nastati težave pri spolnosti? Hvala vnaprej Rajko iz Kopra

Odgovor:

Vaše kratko pismo odpira kup vprašanj in razmišljanj, saj v današnjem času res ne vemo, kaj je prav, kaj je normalno in kje je meja med ...Če sprašujete o tetovaži spolnega uda, se prvo vprašanje glasi: zakaj se sploh tetovirati na tem mestu? Danes lahko vidimo osebe, ki so tetovirane malo, veliko ali preveč, ne vem pa, ali tudi po spolovilu. Razmišljanje, da si nekdo to resno želi ali celo stori, je povezano z določeno duševno motnjo, za katero pa ne moremo trditi, da je bolezenska.

Drugo vprašanje se glasi: kje na spolovilu in koliko tetovirati? Tu se že približamo vašemu vprašanju in pojavi se dodatno vprašanje - kdo naj to svetuje? Trdno sem prepričan, da vam nihče med zdravniki tega ne bo svetoval, zato tudi vprašanje, ali vam tetoviranje odsvetujem, dobi takojšen odgovor: DA! Dozdeva se mi, da moški, ki nima psihofizičnih težav pri spolnosti in erekciji, o tetovaži ne razmišlja (vsaj resno ne, čeprav na ta račun obstaja nekaj dovtipov). Oseba, ki pa ima motnje, jih lahko odpravi na primernejši način kot s tetovažo. Ni mi znano, da bi bila to ena izmed metod za zdravljenje impotence oziroma moške spolne nemoči.

Najlažje vam odgovorim na vprašanje o neželenih učinkih tetoviranja. Pravilna, strokovna in z dobrim materialom narejena tetovaža praviloma pri zdravem človeku in na normalni koži ne povzroča težav. Iz literature je znano, da pri določenem odstotku ljudi pride do čezmernega odziva kože, ki se kaže v obliki otekline, vnetja ali gnojenja. Težave ob zdravljenju preminejo in pustijo vidne ali tipne spremembe. Med poznejše zaplete sodijo tako imenovani keloidi ali fibroza. Na mestu vbodov oziroma poslikave pride do nevnetne kožne spremembe, ki pusti trajne posledice. Kako je s tem na spolovilu, žal ne vem. Še kratka misel in nasvet ob koncu: bolje glavo v roko kot tetovažo na penis! In še: vsak je svojega telesa gospodar!

Lep pozdrav !

prim. Marko Stanonik, dr. med.

Dosegljiv preko telefona

prim. Marko Stanonik, dr. med.

Bolezni sečil in ledvic

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.