Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Testiranje najstnikov na droge


Vprašanje:

Psihiatrija Pred leti sem v Oprah showu zasledila psihiatrinjo, ki je povedala, da svoja najstnika vsak večer, ko se vrneta domov, testira na mamila. Kot vem, so ti testerji na voljo tudi pri nas. Ali menite, da je to pravi način, kako otroku preprečiti zlorabo drog? V oddaji me je najbolj zbodel stavek omenjene mame, da ko ju sovrstniki nagovarjajo k jemanju drog, imata otroka izgovor, češ da ju starši vsak večer testirajo. Kaj pa zaupanje med otrokom in starši? Prosim, če mi pomagate. Hvala in lep pozdrav Hana

Odgovor:

Spoštovana Hana,
testi na prisotnost metabolitov psihoaktivnih snovi v urinu so eno od najzanesljivejših sredstev za ugotavljanje, ali je oseba zaužila droge ali ne. Res pa imajo vsaj dve slabi lastnosti: to, da se različne droge različno hitro presnavljajo, zaradi česar tudi njihovi metaboliti v različnem času izginejo iz urina. Pri občasnem kajenju trave v času do enega tedna, pri rednem pa tudi do treh, medtem ko pri kokainu in opiatih glede na intenzivnost uživanja drog v enem do šestih dni. To pomeni, da moramo teste, vsaj za ti drogi, opravljati najmanj dvakrat, če ne celo večkrat na teden.

Druga slaba lastnost je v tem, da mora biti urin odvzet pravilno, torej pod nadzorom, to pa je za preiskovanca seveda zelo mučno. Otrokom je treba zaupati, toda če nekateri znaki kažejo na uživanje drog, ne bodite naivni in se tudi s testom prepričajte, kaj se dogaja. Toda nikakor samo s testom, predtem je veliko boljši pogovor, če pa stvari ne obvladate, tudi posvet pri strokovnjaku. Ne bojte se, da vaš obisk ne bo ostal zaupen, saj tako rekoč vse tovrstne službe zaupnost postavljajo za eno od svojih osnovnih vrednot.

Nedvomno je tak pogovor in/ali posvet, ki lahko vključuje tudi testiranje urina, ustreznejši, kot če otroka ves čas preplašeni in sumničavi opazujete, mu zastavljate vprašanja, celo prisluškujete njegovim pogovorom, ga zasledujete in prebirate njegove dnevnike. Če vas o testiranju in načinu pogovarjanja zanima kaj več, si lahko preberete knjigo Mladostnik in droga, ki sva jo s soavtorico Marijo Mikulan napisala prav v ta namen.

 Andrej Kastelic, dr. med.

Neaktiven

Andrej Kastelic, dr. med.

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.