Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Poškodba kolena pri telovadbi


Vprašanje:

Pozdravljeni! Pri telovadbi v šoli smo igrali nogomet. Zgodila se mi je poškodba kolena in sicer izpah "šalčke" (ali kako vi temu rečete) na zgornji strani kolena. Takoj sem zravnal nogo in dal nazaj not (porinil sem "šalčko" nazaj). Noga me ne boli, lahko jo premikam in normalno hodim, vendar je otečena in mislim, da je v njej "voda". Tega me je malo strah, ker nisem navajen. Ali mi lahko svetujete, kaj naj delam, da oblažim oteklino oziroma jo odpravim? Slišal sem  za punktiranje kolena, vendar me je tega strah, ker pravijo, da delajo to na živo in, da je igla precej velika!! (Večinoma se igel zelo bojim). Ali je še kakšna druga možnost za odpravitev, ali lahko omrtvijo ta del ko to delajo na kolenu? Hvala vam za katero koli informacijo!!!!

Odgovor:

Pozdravljen,
glede na tvoj opis sklepam, da poškodba le ni tako huda, kot se je zdelo na prvi pogled. Oteklina po takšni poškodbi je dokaj normalna posledica. Koristno je takšno obolelo koleno čimprej po poškodbi masirati z ledom, najbolje takoj. Zdaj ti svetujem, da kolena oz. spodnje okončine ne obremenjuješ preveč nekaj dni - le z nujno hojo. Med počitkom in spanjem je koristno ležati tako, da je koleno nekako v višini prsnega koša, da oteklina hitreje plahni. Nekajkrat dnevno oteklo koleno 15 minut masiraj z ledom, ki naj bo zavit v PVC-vrečko. Če oteklina ne bo splahnela do konca tedna oz. boš imel še druge težave (bolečina v kolenu, omejena gibljivost, večja oteklina ...), pa ti svetujem obisk pri svojem zdravniku.

"Voda" v kolenu se pojavi običajno po težjih notranjih poškodbah kolenskega sklepa. Travmatolog po pregledu oceni, kdaj je potrebno to tekočino odstraniti, torej ne vedno in ne takoj. Poseg se vedno opravi v lokalni anesteziji in brez dodatnih bolečin. Upam, da sem odgovoril na tvoja vprašanja.
mag. Gorazd Kalan, dr. med.

Aktiven

mag. Gorazd Kalan, dr. med.

Otroške bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.