Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Post in bolečina v predelu ledvic


Vprašanje:

Pozdravljeni, ker ste specialist za področje ledvic se s svojim vprašanjem obračam na vas. Imam oz. sem imel, bolj občutljiva ledvica ali pa mehur. Če mi je vsaj malo prepihalo ledvica, me je hitro začel boleti mehur in nato sem moral vsakih 5 min na stranišče. Seveda ne zaradi količine urina, ampak zaradi bolečine v mehurju. Problem sem dokaj uspešno rešil s kurativnim ter tudi preventivnim uživanjem brusnic. Če mi je ledvica prepihalo in sem pojedel malo brusnic , je bolečina izginila v roku pol ure (drugače je trajala tudi po 2 uri). Sicer ne vem ali je to povezano v mojim vpašanjem, ki ga bom sedaj navedel, ampak to boste vi presodili. Moj problem pa je sledeč: ko sem želel izvesti enodnevni post (pri katerem pijem samo vodo) s katerim sem začel zjutraj, se mi je proti koncu dneva pojavila bolečina v predelu ledvic. Bila je kar močna, bolj topega občutka in neprijetna. S posti sem drugače seznanjen in sem jih v preteklosti že izvajal brez problema, tudi daljše od enega dneva. Sedaj pa se je začela pojavljati ta bolečina, ki si je ne znam razlagati. Bolečina izgine v kratkem, po zaužitju hrane. Hvala za vašo pomoč!

Odgovor:

Spoštovani,

težave, ki jih navajate v prvem delu vašega pisma bi najlažje uvrstil v področje ponavljajočih se okužb sečil, predvsem spodnjih sečil, ki se jih mnogokrat lahko razreši z ugotovitvijo vzroka. S tem se ukvarjajo tako nefrologi kot urologi, kamor vas lahko napoti vaš osebni zdravnik.

Glede konkretnega vprašanja, ki mi ga postavljate glede posta, bi vam pa težko odgovoril konkretno. Verjetnost, da bi enodnevno postenje povzročalo bolečine zaradi patološkega dogajanja v ledvicah, se mi zdi majhna. Bolj verjetno gre za kakšno drugo zadevo. Za izključitev ledvičnih vzrokov bi lahko ob težavah opravili pregled urina in morebiti še UZ trebuha in sečil. O nujnosti preiskav se pogovorite z vašim osebnim zdravikom, ki bo nedvomno lahko presodil, če preiskave potebujete ali ne.

Lep pozdrav!
asist. dr. Janko Kovač, dr. med.

Neaktiven

asist. dr. Janko Kovač, dr. med.

Bolezni sečil in ledvic

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.