Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Motnje pozornosti in jemanje vitaminov


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni! Moj mladostnik (13 let) ima motnje pozornosti in so mi svetovali B-kompleks in maščobne kisline omega 3 in 6. O tem sem se pozanimala lekarni, kjer so mi dejali, da omega 3 in 6 ne bi smel jemati z B-kompleksom, saj naj bi kombinacija delovala nasprotno. Lahko jemlje vse skupaj? Kaj menite vi? Hvala!

Odgovor:

Omega 3 so esencielne maščobne kisline (linolenska), ki jih telo samo ne ustvarja in jih moramo s hrano vnašati v telo. Delujejo predvsem pozitivno na srce in ožilje. Sicer v navodilih piše, da pozitivno delujejo tudi na delovanje imunskega sistema in živčevja, a ta učinek na živčevje je samo robno delovanje omega 3 maščobnih kislin.

Omega 6 so prav tako esencielne maščobne kisline (linolna, arahidonska) in način delovanja je podoben.

Niti v navodilih za omega 3 niti za omega 6 ne piše, da bi z vitamini skupine B ob sočasnem jemanju nastale kakšne interakcije.

Vitamini B-skupine (B1, B2, B6 in B12) so zelo pomembni za delovanje živčevja v telesu, še posebno B1. Živčne celice se hranijo predvsem z ogljikovimi hidrati. Ker vitamin B1 pomaga pri presnovi ogljikovih hidratov, so živčne motnje vodilna znamenja pomanjkanja vitamina B1. Vitamin B1 se nahaja v pšeničnih kalčkih, otrobih, pekovskem kvasu, polnozrnatih živilih in neoluščenem rižu.

Naj zaključim: motnje pozornosti bi torej lahko zdravili z vitamini B-skupine, ki so vsi vodotopni in se preveč B-vitaminov torej izloča preko ledvic. Še posebno bi bilo potrebno jemati B1 vitamin ali kar B-kompleks tablete, ki se kupijo v lekarni (niso na recept). Osebno menim, da omega 3 in 6 ni potrebno jemati, saj pozornost ne spada med tiste težave, ki bi jih pri 13-letniku lahko reševali z omega pripravki. Ponovno naj povem, da pa ni nobenih prepovedi v zvezi s sočasnim jemanjem z vitamini B, če se za to odkločite. Omega 3 in 6 zagotovo ne bosta škodovala, vprašanje pa je, ali bosta pomagala.

Čisto na koncu dovolite še pripombo. Pozornost morda ni samo pomanjkanje nečesa v telesu, ampak je stvar motiviranosti (pri 13-letniku je lahko razlogov za to več) ali pa celo beg od realnosti. Potrebno je mladostnika psihološko oceniti. Tudi domače razmere so pomembne.
Upam, da sem odgovoril. LP!
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

1.5.2011 19:59:38
Pozdravljeni
Tudi moja hči bo kmalu dopolnila 13 let in ima motnjo koncentracije,zato vem,da je potrebno storiti veliko več kot se posvetovati v lekarni za te "ribje" tablete.Sem jih jaz tudi kupila,ampak sploh ni bilo nobenega učinka.Moram pa priznati,da ritalin in concerta resnično delata čudeže;čeprav nisem bila navdušena nad uživanjem zdravil,je bila to pravzaprav zelo dobra odločitev.Šola tako predstavlja za mojo hči (kakor tudi zame) manj stresa in več veselja.Upam,da se tudi vajina zgodba tako dobro razplete!Lep pozdrav
1.5.2011 20:52:54
Se popolnoma strinjam z g.Andrejo. Tudi sama sem poskusila vso alternativo, ker sem bila zelo proti tem zdravilom. Ker pa ni ničesar pomagalo, smo morali začeti z Ritalinom, ki ga je jemal nekaj let, sedaj pa moj 13-letnik jemlje Concerto. V šoli je manj težav in tudi lažje "zdrži" pri pouku...