Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Hčerka je istospolno usmerjena


Vprašanje:

Pozdravljeni! Moja hči mi je povedala ,da je istospolno usmerjena. Jaz pa mislim, da ni čisto prepričana v to, kajti imela je fanta. Če je, kako naj ji pomagam, naj poiščem pomoč pri specialistu? Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovana!
V prvi vrsti potrebuje vaša hčerka razumevanje in sprejemanje od tistih, ki ji največ pomenijo, torej od družine in prijateljev. Mogoče si še ni povsem na jasnem, kako je z njeno spolno usmerjenostjo. Mogoče je še v dilemah in še preizkuša svoje želje, potrebe, izkušnje. Ponavadi gre pri posamezniku za proces sprejemanja svoje spolne vloge in usmerjenosti in ne enkratno dejanje. Nekateri dolgo ne pridejo do spoznanja kdo so, kaj si želijo. Pomembno je, da okolica posamezniku ne nalaga dodatnih bremen in ne povzroča čustvene stiske, ampak mu pomaga in stoji ob strani. Življenjske zgodbe mnogih istospolno usmerjenih nam povedo, kako je težko to resnico povedati svojim staršem in kako se je potem vse uredilo, ko so starši istospolnost priznali. V naši družbi še vedno veljajo predsodki okrog tega vprašanja. Predvsem se še vedno pojavlja stališče, da istospolnost ni normalna spolna usmerjenost, kar pa s strokovnega psihološkega stališča ni pravilna trditev. Vsak človek ima pravico do lastne opredelitve glede tega, kar je v veliki meri tudi biološko pogojeno. Torej ne gre za neka bolezenska stanja, ki bi jih bilo potrebno zdraviti. Posvet pri strokovnjaku je potreben le v primeru, ko ima človek zaradi tega posledično čustvene stiske in njegovih težav okolica ne razumeva.
Svetovala bi vam, da se s hčerko še pogovorita o tej temi. Poskušajte ji prisluhniti in jo razumeti. Če je še v dilemah, bo vaše razumevanje prispevalo k hitrejšemu spoznanju o tem, kakšna je dejansko njena spolna usmerjenost. Če bo sama želela, potem ima posvet pri strokovnjaku svoj namen, sicer pa ne.
Upam, da si boste lahko z mojim odgovorom v sebi poiskali svoje lastne. Lepo pozdravljeni!
 Simona Sanda, uni. dipl. psih.

Aktiven

Simona Sanda, uni. dipl. psih.

Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok Življenje s starostnikom

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portalDodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

20.10.2010 15:28:26
specialista? zakaj? a je istospolna usmerjenost bolezen...dajte ji stat ob strani in jo sprejet tako kot je...žal ne odločamo sami kaj smo in kaj bi radi bili vsaj v tem smislu...sama poznam veliko drugače spolno usmerjenih pa so čist vredu ljudje, ni z njimi nič narobe itd...res je zaenkrat še to pi nas tabu tema, ampak tudi s hčerko ki je istospolno usmerjena lahko z njeno zvezo in partnerico doživite marsikaj kar drugače ne bi...
10.11.2010 10:58:21
Tudi jaz sem mnenja, da je potrebno otroku ki se čuti istospolno usmerjenega predvsem stati ob strani. Že tako družba ne sprejema takšnega načina življenja, no, celotna družba ne, večina pa žal še vedno.
Moj sodelavec ima sina, ki je istospolno usmerjen in se ga je povsem odrekel. Sina je postavil pred vrata, naj živi kakor ve in zna. Takšni ljudje so nedorasli in nestrpni.
Sicer ne vem, kako bi sama reagirala v takem trenutku, ker imam tudi sama sina ki je še malček, vendar menim, da moramo takrat starši zbrati vso razumevanje moč in pogum, kar ga imamo. Kakršnikoli so naši otroci, mi naj bi bili zadnji, ki bi jim obrnili hrbet.