Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Cepljenje hčerke proti HPV


Vprašanje:

Pozdravljeni, Sem mamica 11-letne deklice, ki bodo v kratkem imeli sistematični zdravstveni pregled. V okviru tega pregleda, nas je razredničarka obvestila, da se lahko deklice brezplačno cepijo proti HPV. Do zdaj nisem imela veliko informacij o HPV, vendar sem po roditeljskem sestanku malce pobrskala po spletnem portalu viva.si in velik prebrala o HPV. Besedila so bila večinoma vaša, prof. Vrščajeva, se vidi, da ste res strokovnjakinja na tem področju. Moje dvome in strahove ste razblinili, tako da sem se odločila svojo hčerko cepiti, ampak večina mamic, od sošolk od moje hčere, se odloča drugače, da jih ne bodo cepili. Glavni ugovori so, da so deklice še premlade, da še nekaj let ne bodo spolno aktivne in da bodo hčere že cepili takrat, ko bo potrebno (ko bodo stare 17, 18 let). Celo zviška gledajo name, ker sem se hčerko odločila cepiti, češ da jo s tem odkrito spodbujam k aktivnemu spolnemu življenju že pri enajstih letih. Prosim za vaše mnenje. Zaskrbljena mamica

Odgovor:

Spoštovana ga. mamica,

v celoti podpiram Vašo odločitev o pristanku k cepljenju Vaše 11. letne deklice.
Kot ste sami doživeli, je neznanja o HPV in pomenu cepljenja pri nas še veliko pa čeprav se nekateri zelo trudimo, da bi s strokovnimi podatki te dvome razbilinili.

Ugovor, da spodbujate svojo hčerko k spolnim odnosom pri 11. letih je popolen nesmisel, saj z razgovorom o tem področju hčerki lahko posredujete prav nasprotne podatke - da cepljenje preprečuje okužbo z najpogostejšimi HPV, da pa je seveda pomembno, da mlada dekleta pričnejo s spolnimi odnosi čim kasneje, ko bodo tudi psihično zrela za tako oločitev in morebitne posledice. Ob tem je pomembno povdariti tudi uporabo zaščite pred zanositvijo.
Vse tiste mamice, ki mislijo, da bodo njihove hčerke pričele s spolnim življenjem šele pri 18. letih ali kasneje se motijo, saj raziskave v Sloveniji kažejo, da ima vsak četri petnajstletnik ali petnajstletnica že spolne odnose.
Ker je za učinkovitost cepljenja ključnega pomena, da deklica še ni okužena s HPV (okužba s HPV se razvije v veliko primerih že nekaj mesecev zatem, ko dekleta pričnejo s spolnim življenjem), je starost pri 11. letih najprimernejša. Enako starost priporočajo tudi v ostalih državah po svetu.
Če se bodo mamice odločile za cepljenje svojih hčerk pri 17. ali 18. letih, cepljenje zelo verjetno ne bo enako učinkovito pa še plačilo cepljenja ne bo več omogočala država.

Veseli me, da želite vplivati na odločitev ostalih mamic, mislim, da je tako prav. Vi ste storili svoje. Odločitev o odklonitvi cepljenja proti HPV pa bo lahko pomembna tudi čez 10. ali več let, ko bo lahko deklica, ki ni bila cepljena zbolela - tudi takrat bodo te iste mamice morale opravičiti svojo odklonitev pred leti, le da bo takrat to veliko težje.

Želim Vam vse dobro, lepo Vas pozdravljam!
prof. dr.  Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. Marjetka Uršič Vrščaj, dr. med.

HPV in rak materničnega vratu

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.