Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Hrana za diabetike


Vprašanje:

Pozdravljeni. Zanima me, če obstaja kak sladkor, ki je primeren za diabetike, ki  pretirano ne povišuje ravni krvnega sladkorja? In katera živila zmanjšujejo krvni sladkor oz. preprečujejo porast? Zanima me tudi, katera so živila, ki imajo nizek glikemični indeks, nekaj jih imam sicer napisanih na dieti, ki jo imam predpisano, vendar sem se želela o tem še bolj pozanimati. Hvala in lep pozdrav !

Odgovor:

Spoštovana!
Diabetiki se morate držati načel uravnotežene zdrave prehrane. To največkrat pomeni, da morate na novo ovrednotiti vaše prehranske navade in jih ustrezno popraviti. Najslabše kar lahko naredite je, da sladkor zamenjate za umetna sladila, maslo za margarinske namaze, začnete uporabljati light izdelke ipd. Pravilnejše pot je ta, da začnete v prehrano vnašati veliko surove zelenjave, pa tudi sadja, veliko stročnic in polnovrednih žitaric. V prehrano poskusite uvesti melaso, zgoščen jabolčni sok, agavin sirup (iz cvetov agave) ali javorjev sirup, namesto belega sladkorja. Alternativa je tudi stevia, a je pri nas žal, še vedno ni v prodaji. O glikemičnem indeksu je veliko govoril pokojni dr. Montignac. Na njegovi strani najdete oceno G.I. za skoraj vsa živila. Naj pa vam vsebnost sladkorja v živilu ne bo edino vodilo, kaj je zdrava prehrana. Prav tako morate paziti, da vaša hrana ne vsebuje več kot 25% maščobe in da zaužijete dovolj topnih in netopnih vlaknin.

Srečno!
 Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Aktiven

Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Rekreacija Diete in hujšanje

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.