Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Stanovanje po ločitvi in preživnina


Vprašanje:

Lep pozdrav! Zanima me, kaj lahko naredim ker sva šla s partnerjem narazen. Sicer sva živela v njegovem stanovanju .Imava enega otroka: ker je bilo življenje neznosno sem odšla k staršem. Ali je možno, da bi za določen čas, dokler ne dobim kakšnega stanovanja, odšla nazaj v njegovo stanovanje saj pri  pri starših ni dovolj prostora in sva z otrokom v majhni sobici.  Ali bi lahko to zahtevala, da se partner, glede na to, da je otrok z menoj, odseli kam drugam? Po kakšnem kriteriju se zaračuna preživnina za otroka? Imam sicer zelo majhno plačo, partner ima večjo. Ali je res preživnina 120 evrov. S tem denarjem si ne bi mogla kaj dosti pomagati. Skupaj sva bila 8 let. Kaj pravi zakon glede moje situacije? Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!

O vaši situaciji sicer nimam dovolj informacij, vendar mislim, da boste težko dosegli, da se vaš bivši partner izseli iz svojega stanovanja ter da se vanj vselite vi z otrokom. Najbolje bi bilo, da se o tej zadevi posvetujete z odvetnikom. Lahko vas usmerim na PIC Pravno-informacijski center, ki za polurno pravno svetovanje računa 18 Eurov. Če pa so vaši dohodki nižji od 459 evrov na družinskega člana (to sta vi in vaš otrok), lahko zaprosite za brezplačno pravno pomoč na pristojnem Okrajnem sodišču.

Za določitev preživnine je postopek naslednji: z bivšim partnerjem se oglasite na pristojnem Centru za socialno delo (CSD). Če bo možna sporazumna določitev višine preživnine, s katero se bosta strinjala oba z bivšim partnerjem, lahko to uredite na pristojnem CSD. V primeru, da višine ne morete določiti sporazumno, jo določi sodišče, pri čemer upošteva višino partnerjevih dohodkov.

Lep pozdrav!

 Petra Može, univ. dipl. soc. del.

Aktiven

Petra Može, univ. dipl. soc. del.

Bolezni starostnikov

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal