Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Fizične bolečine in anksioznost


Vprašanje:

Pozdravljeni, pišem vam v upanju, da mi boste vsaj malo pomagali pri vprašanju. Že 3 leta se zdravim  za anksiozo. MIslim, da jo imam v hujši obliki. Zanima me, zakaj me boli telo, glava, hrbet, vrat me boli kot da je zategnjen, bolečine imam tudi v prsnem košu- pikanje okrog srca. Zakaj so bolečine zjutraj, ponoči pa ne? Mislite,  da je res to le psiha? Hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

težave na področju duševnega zdravja se pogosto odražajo na telesnem področju. Velja tudi obratno - telesne bolezni vplivajo na naše psihično počutje. Telesno in duševno zdravje je torej medsebojno povezano in včasih je težko razmejiti, kateri vzroki so povsem telesni in kateri duševni. V primeru bolečin, kot jih opisujete, je vsekakkor smiselno opraviti več preiskav- tako na telesnem kot na psihiatričnem področju. Če ste že opravili preglede pri zdravnikih in niso odkrili drugih vzrokov vaših bolečin, je smiselno nadaljevati s psihiatričnim in/ali psihoterapevtskim zdravljenjem. Včasih ljudje opisujejo neverjetno izboljšanje telesnega počutja, potem, ko so se začeli zdraviti pri psihiatru.

Predlagam Vam, da nadaljujete začeto zdravljenje ter da sami, kolikor se da, poskrbite za redno gibanje v naravi, zdravo hrano, dovolj spanja ter negovanje stikov z ljudmi.

Želim Vam veliko uspeha!