Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Zakonodaja in finance v družini


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni!

Zaslužim več kot moj mož in me zanima, ali naj imam zato tudi večji vpliv pri finančnih odločitvah v najini družini. Kakšen odnos naj sploh imava do najinih prihodkov – gledava nanje kot na skupne prihodke (kar imava midva skupaj), ali je bolje, da so najini prihodki povsem ločeni (jaz imam svoj denar, ti svoj) in si razdeliva med seboj stroške ...? Hvala za odgovor!

Odgovor:

Pozdravljeni!

Najprej bi vam rada postregla s par členi Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). 49. člen tega zakona pravi: "Za preživljanje družine prispevata zakonca v sorazmerju s svojimi zmožnostmi." Nato pa v 51. členu zgoraj omenjenega zakona: "Premoženje, ki ga zakonca pridobita z delom v času trajanja zakonske zveze, je njuno skupno premoženje". Medtem ko: "Premoženje, ki ga ima zakonec ob sklenitvi zakonske zveze, ostane njegova last in z njim samostojno razpolaga."
Se pravi, da mora vsak od vaju v družinski proračun prispevati kolikor zmore ter da je premoženje, ki sta ga pridobila v času trajanja zakonske zveze, vajino skupno premoženje. V tem primeru ste pač vi tisti, ki ste dolžni prispevati več.
Če pa dava pravo na stran, se mi zdi večja težava to, da vas to tako zelo moti. Možno je, da se vaš mož zaradi vaših višjih dohodkov počuti zelo slabo. Finančne zadeve so zelo pogost povod za konflikte med partnerjema, zato je vsekakor dobrodošlo, da se o teh stvareh odkrito pogovorita. Pomembno je, da dosežeta dogovor, ki bo ustrezal obema.
Sicer pa je odločitev o tem, ali bosta razpolagala vsak s svojim denarjem ali pa si omislila skupno blagajno, popolnoma prepuščena vajinemu dogovoru po tehtnem razmisleku. Ne pozabite pa, kako lahko odločitev vpliva na vajin zakon, povezanost in zaupanje med vama. In pa, da se lahko v teh nepredvidljivih časih situacija hitro obrne.

Lep pozdrav.

Petra Može
 Petra Može, univ. dipl. soc. del.

Aktiven

Petra Može, univ. dipl. soc. del.

Bolezni starostnikov

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal