Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Vnetje mehurja


Vprašanje:

Lepo pozdravljeni! Stara sem 31 let in sem imela že večkrat vnet mehur, tako da mi je osebna zdravnica po laboratorijskih preiskavah predpisala Primotren. Zanima me, ali je mogoče, da se takšno vnetje preseli še drugam, na primer na ledvice ali na maternico? In zakaj se mi takšno vnetje tako ponavlja (dovolj je že, da me malo zebe v noge ali da je kakšen dan bolj mrzlo) - kar hitro me večkrat čisto po malo tišči na stranišče in peče med uriniranjem. Takrat si (ko še ni tako hudo) pripravljam čaje ali jemljem brusnične pripravke, tako mi vnetje uspe odpraviti samostojno. Ali ravnam napačno - bi morala v vsakem primeru obiskati zdravnika? So takšna vnetja že kronična (trikrat letno si pomagam sama, približno enkrat na leto oz. še manj pa moram obiskati zdravnico)? Hvala in lepo pozdravljeni.

Odgovor:

Spoštovana,
Vnetje mehurja se ne preseli drugam,če so ostali deli urotrakta anatomsko in funkcijsko normalni.Da se prepričate, priporočam narediti ultrazvočno preiskavo urotrakta.Če je vnetje mehurja simptomatsko, priporočam vedno terapijo po antibiogramu (določiti, katera bakterija je in potem jemati antibiotik, na katerega je občutljiva). Pogosto je vnetje povzročeno z "navadno" Escherihijo coli in takrat, če se ponavlja več kot 3x letno je po sanaciji vnetja potrebno zaščitno jemanje antibiotika zvečer, v trajanju 6 mesecev do 1 leta. Pogosto se ponovi po spolnem odnosu in bi jemali zaščitno terapijo samo po njemu.
Zelo dobri in koristni so preparati brusnice, delujejo zaščino in niso zdravila. Priporočam jih v obliki tablet, lahko tudi pogosteje, ko pričakujete da je rizično obdobje za vnetje.
Z ultrazvočno preiskavo pregledajo tudi mehur in ugotovijo debelino sluznice (ki lahko izključi kronično vnetje), natančna preiskava s katero se izključi je samo cistoskopija (katero vam zaenkrat ne priporočam).
Lep pozdrav.
 Sonja Kapun, dr. med.

Aktiven

Sonja Kapun, dr. med.

Bolezni sečil in ledvic

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal