Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Stresno delo


Vprašanje:

Stresno delo Opravljam odgovorno in stresno delo. Delam 10 ur dnevno, včasih tudi več, tudi čez vikend, sem kronično neprespana, zbujam se že ob štirih zjutraj, nimam apetita, imam težave s prebavo (zaprta sem večkrat, tudi po nekaj dni, pogosto me boli želodec), malo povišan holesterol (6,6). Ko grem na dopust, takoj zbolim. Kaj naj storim – kaj bi mi svetovali?

Odgovor:

Spoštovana gospa. Že sami ste se ocenili in si napol odgovorili.
Kaj vi mislite o sebi!? Da delate preveč, da imate stresno delo, ki vpliva na vas tako, da se pojavljajo motnje spanja, motje prebave, zaradi česar imate bolečine in nimate apetita in imate povišan holesterol. Razčistiti morate pri sebi, kaj je vzrok in kaj posledica. Vzroke je potrebno odstraniti in bodo posledice izginile. Enostavno! Pa vendarle ni enostavno. Kako odložiti delo, kako delati neodgovorno, kako delati manj? Saj to vendarle ne gre. Jaz vas ne razumem, boste rekli. Razumem vas! A še kako se zavedam, da druge poti ni.

V nasprotnem primeru, če boste tako nadaljevali, boste videli, kako se mora in kako se lahko življenje hitro spremeni.
Predstavljajte si avto, ki se z veliko hitrostjo zabije v zid. Kaj se zgodi? Na drugi starni pa si predstavljate moj nasvet, da postopno zmanjšate avtu hitrost in vozite naprej varno. Zaustavljanje potem ni več travmatsko. Povem vam, da gre, a ne na hitro in ne takoj. Najdite pot. Ravnajte odgovorno ne samo do dela, ampak tudi do sebe in do ljudi okoli vas. To kar vam pravim, bo za vas pomenilo velik napor. Verjamem , da ga boste zmogli.

Kje so prijatelji, ki so vam dovolili, da ste tako globoko zabredli v delo? Zakaj jih niste poslušali, ko so vas opozarjali? Ste bežali v delo? Zakaj? Najdite odgovore in rešite sebe in seveda, delajte dalje odgovorno, a ne stresno, delajte dalje, a ne preveč. Lep pozdrav.
 Marjan Berginc, dr. med.

Aktiven

Marjan Berginc, dr. med.

Srce in ožilje Cepljenje Otroške bolezni Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.