Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Kašljam


Vprašanje:

Star sem 54 let, na žalost nepoboljšljiv kadilec že od 16 leta. Zadnjih deset let intenzivno kašljam (včasih suho, včasih pa z izpljunkom). Zadnjih par mesecev pa se težave stopnjujejo, zmanjkuje mi zraka, že po nekaj stopnicah sem zadihan, ponoči težko spim … Ali imam težave s srcem ali s pljuči? (K zdravniku si ne upam, ker me je preveč strah)

Odgovor:

Pozdravljeni.
Bolj verjetno je, da imate težave s pljuči kot s srcem. Kašelj in izkašljevanje v mirovanju je znak pljučne bolezni in le izjemoma srčne v napredovali fazi. Res pa je, da dolgoletno kajenje lahko povzroči pljučne in srčne bolezni.
Po opisu Vaših težav imate najverjetneje  kronično obstruktivno pljučno bolezen, ki je posledica kajenja in se uspešno zdravi z zdravili, ki se vdihujejo. Zaželjeno je, da se preneha kaditi.
Absolutno svetujem obisk pri Vašemu zdravniku ter specialistično obdelavo pri pulmologu (rtg, pljučna funkcija...). Preiskave so povsem neboleče, bolezen se uspešno zdravi, kar velja tudi za resno pljučno obolenje, če je ugotovljeno v zgodnji fazi. Zato vsekakor svetujem diagnostiko v specialistični ambulanti.
Lep pozdrav!
prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Neaktiven

prim. asist. mag. Nikša Šegota, dr. med.

Astma in KOPB, bolezni pljuč

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.