Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ločevalna dieta


Vprašanje:

Ločevalna dieta Moja sodelavka je shujšala osem kilogramov, hvali se, da ji je uspelo z ločevalno dieto. Pravi, da je čisto drug človek, ima več energije, počuti se zelo vitalno in kot bi imela 10 let manj. Ali je ločevalna dieta primerna za vsakogar in ali je potrebno pri tem kaj paziti? Jaz sem stara 42 let, vse življenje imam preveč kilogramov, sedaj pa sem se tudi jaz odločila, da poskusim shujšati in odpraviti odvečne kilograme. Tudi mene mika ločevalna dieta. Ali je taka dieta zdrava, kaj menite vi?

Odgovor:

Pozdravljeni,

Dieta je zdrava, saj v tednu dni vaše telo dobi vse kar potrebuje, velikokrat celo več, kot kadar se »normalno« prehranjujemo. Posebej dobra navada je, da se za zajtrk je surovo sadje. Če se vam zdi, da je dieta za vas primerna, da se jo boste lahko držali se je brez skrbi za zdravje lotite. Pomembno pa se je vprašati, kaj bo ko boste z dieto končali. Kako boste težo vzdrževali in se izognili jojo efektu? Shujševalna dieta mora biti sistem, pri katerem se naučite in ponotranjite način prehranjevanja, katerega se vem ne bo težko držati celo življenj saj boste le tako lahko vzdrževali želeno telesno težo. Dobro dieto prepoznate, če ustreza naslednjim kriterijem:

Natančno je izračunano število kalorij in makronutrientov (beljakovine, maščobe ogljikovi hidrati in vlaknine), ki jih boste med dieto zaužili. Če se boste lotili popularnih nizko kaloričnih diet, ki vam na dan predpisujejo okoli 500 kcal ali celo manj, skoraj gotovo ne boste prišli do svojega cilja. V svoji praksi prepogosto vidim ljudi, ki tarnajo, da nič jedo, kile pa se samo kopičijo. Razlog za takšno obnašanje telesa leži v tem, da je telo zaradi tako nizkega vnosa kalorij zelo upočasnilo svojo presnovo in namesto, da bi pridobljene kalorije sproti porabljal, jih raje kopiči.

Med dieto ne smete biti lačni. Bolj kot boste lačni, težje se boste držali predpisanega. Zdravo hujšanje pomeni okoli -1kg na eden. Če morate zgubiti 10kg, to v grobem pomeni 2 meseca in pol aktivnega hujšanja. Vprašajte se, ali ste duševno dovolj trdni za 2 meseca in pol lakote?

Vsebovati mora hrano, ki jo imate radi. Če ste ljubitelj čokolade, vaši jedilniki pa ne vključujejo čokolade, kaj boste storili ko boste z dieto končali? Verjetno je utopično pričakovati, da nikoli več ne boste jedli čokolade. Dobra dieta, bo vsebovala hrano, ki jo imate radi in vas naučila, kako jo lahko jeste brez posledic za vaši težo in zdravje.

Ne sme vsebovati hrane, ki je ne marate. Dieta z grenivko je morda res učinkovita vendar če grenivk ne marate, vam to kaj dosti ne pomaga. Držanje predpisanega načina prehranjevanja je samo po sebi naporno in najmanj kar potrebujete je to, da se mate sili s hrano, ki je nimate radi. Vaša dieta mora vsebovati hrano, ki jo boste pojedli z veseljem in jo boste jedli tudi ko boste težo vzdrževali.

Ne povzroča jojo efekta, saj ste način prehranjevanja ponotranjili in se ga boste lahko držali celo življenje.
 Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Neaktiven

Mojca Cepuš, svetovanje o prehrani

Rekreacija Diete in hujšanje

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.