Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Vrtoglavica


Vprašanje:

Lep pozdrav! 

Že nekaj dni me muči vrtoglavica in nekakšen pritisk v sprednjem delu glave. Redno sem meril krvni tlak, a je bil v mejah normale.

Hvala za odgovor in lepo vas pozdravljeni!

Odgovor:

Pozdravljeni,

vrtoglavica je pogosta motnja in se pojavlja iz različnih vzrokov. V osnovi ločimo vrtoglavico perifernega tipa, ki nastane zaradi motnje v ravnotežnem organu (notranje uho) in vrtoglavico centralnega vzroka, ki nastane zaradi motnje v možganih. Čeprav ima bolnik bistveno hujše težave pri prvi obliki (cel svet leti okoli njega), nas ta ne skrbi toliko, bolj nas skrbi omotica, ko imaš občutek, da boš nekam padel in so pridružene še motnje vida ... V tem primeru bolnika obvezno napotimo na nadaljne preiskave (Ct glave ... ).

Še največ vrtoglavic pa ostaja nepojasnjenih in jih pripisujemo okvaram vratne hrbtenice, nepravilnim obremenitvem mišic vratu, pri starejših pa motnjem vida, sluha in oslabljeni koordinaciji gibov. Takole na daljavo bi težko rekla, za kak tip vrtoglavice gre, svetujem, da obiščete zdravnika, da bo izločil centralne vzroke vrtoglavice, ki so lahko nevarni. Upam, da pri vas ni tako.

Lep pozdrav!