Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bulice okoli mednožja


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Okoli mednožja se mi ves čas delajo bulice. Nekatere dobijo belo piko, ko jo stisnem ven priteče gnoj. Zadeva je pecej boleča. Bila sem pri specialistu, na kratko je bilo rečeno le to - vnete so žleze dišavnice, pomoči pa ni, le operacija, odstranitev teh žlez na celotnem področju. No in od takrat bo minilo že leto dni in jaz še vedno trpim, saj včasih prav hudo boli in v službi težko sedim. K zdravnici iz mojega kraja ne grem več, pomagati pa si tudi ne znam. Ravno danes se mi je naredila ponovno ena podkožna, ki hudo boli. Poskusila sem jo prepikniti s šivanko, pa ne priteče nič ven - le malo krvi od uboda. Mi lahko vsaj poveste na koga naj se obrnem, saj bi se rada te nadloge rešila, ali zadevo vsaj malo omilila. Opažam tudi, da se mi zadeva ob bolj stresnih dnevih še poslabša, saj sem tako v službi, kot doma velikokrat pod stresom.

Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni!

Verjetno gre res za vnetno obolenje žlez znojnic, ki ga strokovno imenujemo Hydradenitis suppurativa. To je zelo neprijetna težava in vam vsekakor svetujem, da se ponovno obrnete na dermatologa, ki vam bo predpisal določena zdravila, s katerimi si boste lahko težave vsaj olajšali. Sami si lahko v lekarni nabavite alkohol, ki ga razredčite z vodo v razmerju 1:1 in si na sveža žarišča polagajte nekajkrat dnevno obkladke, ki jih pustite učinkovati po 15-20 minutk. Tudi krema z ihtiolom včasih nekoliko pomaga.

Če je vnetje hudo, pa je potreben obisk zdravnika, splošnega kirurga, ki vam bo vnetno žarišče očistil. Kasneje, ko se stanje umiri, pa je pametno trdovratna žarišča izrezati oz odstraniti.

Sicer pa se kar pogumno ponovno odpravite k dermatologu, ki vam bo vse to pojasnil!

Lepo vas pozdravljam!
mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.