Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Luskavica in sonce


Vprašanje:

Spoštovana gospa Adamič, imam luskavico (psoriasis vulgaris) predvsem na določenih mehkih delih in v lasišču. Ker prihaja sončno obdobje, me zanima, kakšne maže, kreme za sončenje in tuširanje, šampon za lase itd. naj uporabljam? Izkušnje s SUP-terapijo so zelo pozitivne. Lep pozdrav!

Odgovor:

Spoštovani!
Prepričana sem, da veste, da je potrebno, če imate luskavico, kožo redno in intenzivno negovati. Sredstva za nego vam lahko na recept predpiše tudi vaš zdravnik ali dermatolog. Biti morajo dovolj mastna. Ob tem svetujemo tudi redno uporabo oljnih kopeli, ki jih v ta namen nabavite v lekarni. Ponavadi že takšna redna nega zadošča, da so žarišča manj obložena z luskami in manj vidna.

Kar se tiče izpostavljanja soncu: za bolnike z luskavico je bivanje ob morju "zdravilno" in vpliva ugodno na potek bolezni. Vendar pa se je ob tem potrebno držati vseh splošnih napotkov, ki jih dermatologi priporočamo glede sončenja. Predvsem odsvetujemo izpostavljanje med 11. in 15. uro; izven tega obdobja pa vam priporočam, da se postopno in ob ustrezni zaščiti posončite.

Za zaščito vam svetujem kreme z zaščitnim faktorjem 15 ali 20. Po kopanju in sončenju pa se vsekakor tudi vedno namažite z negovalnim sredstvom. Če ga ne boste dobili na recept, vam priporočam Bepanthol intenzivni losijon ali Excipial losijon ali Linola fett mazilo ali običajno hladilno mazilo ... Vsekakor vam priporočam, da s sončenjem ne pretiravate, predvsem vas sonce ne sme opeči, da se luskavica ne bi poslabšala. Pozorni bodite tudi na pigmentna znamenja ali kakšne druge na novo nastale spremembe, ki bi bile lahko na drugi strani povezane z izpostavljanjem UV-žarkom.

Lep pozdrav!

mag. Metka Adamič, dr. med.

Neaktiven

mag. Metka Adamič, dr. med.

Kožne bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.