Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Cistični jajčniki in zanositev


Vprašanje:

Cistični jajčniki in zanositev Pozdravljeni, stara sem 25 let in po letu dni jemanja kontracepcijskih tablet logest sem jih opustila, ker sem se odločila za otroka. Toda po treh mesecih mi je menstruacija zelo oslabela in nato povsem izginila. Zdaj je od zadnje menstruacije minilo več kot tri mesece. Ginekolog mi je z ultrazvokom ugotovil ciste na obeh jajčnikih in rekel, naj še malo počakam, češ da utegnejo izginiti same od sebe. Jajčniki me vse bolj bolijo. Imam krče, zelo napet trebuh in sem tik pred menstruacijo. Rada bi zanosila, zato me zanimajo metode zdravljenja. Slišala sem za hormonsko zdravljenje in kirurško odstranitev. Kaj je bolj priporočljivo? Mislim, da bi se lahko o teh zadevah več pisalo, kajti zdaj, ko imam sama to težavo, opažam, da se z njo bojuje kar veliko žensk, a ni nobenih konkretnih odgovorov, zato se obračam na vas. Larisa

Odgovor:

Draga Larisa,
ciste na jajčnikih se pojavijo pogosto; pri ženskah v rodnem obdobju navadno počakamo tri cikluse in jih vnovič naročimo na ultrazvok. Če je cista tudi po tem obdobju večja od 5 centimetrov, se odločimo za laparoskopijo. Drugačen je postopek pri ženskah s policističnimi ovariji; celoten sindrom zajema še izostanek menstruacije, povečano telesno težo in poraščenost, niso pa vedno navzoči vsi znaki. Pri takšni bolnici zanositev ni možna brez zdravljenja. V novejšem obdobju se večkrat odločimo za hormonsko terapijo, včasih pa so opravili klinasto resekcijo ovarijev, pri kateri so del jajčnika izrezali. Uspehi pri zdravljenju so zadovoljivi. Preiskave opravijo na ginekološki kliniki.

Napetost in krči pred menstruacijo so pogoste težave. Blažimo jih tako, da skrbimo za redno odvajanje, pomembno je vzdrževanje redne telesne teže in telesna dejavnost. Šibka krvavitev se pogosto pojavlja med jemanjem hormonskih tablet, ko pa jih ženska neha jemati, so ciklusi lahko nekaj časa neredni, v pol leta pa se uredijo in rodna sposobnost je enaka kot pred jemanjem tablet. Strinjam se z vašim ginekologom - če v naslednjih ciklusih ciste ne bodo izginile same od sebe, vam bo predlagal potrebne ukrepe. Zaradi bolečin pred menstruacijo pa vzemite analgetike, ki ne bodo škodovali otroku, kajti v drugi polovici ciklusa morate misliti tudi na možnost, da ste že noseči.
 Viva svetuje

Aktiven

Viva svetuje

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.