Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Preventivni pregled za polipozo?


Vprašanje:

Proktologija Spoštovani dr. Košorok, pišem vam zaradi skrbi, ki me v zadnjem času vse bolj razjeda. V naši družini smo štirje bratje in sestra. Vsi imajo črevesne polipe. Oče je pred štirimi leti umrl zaradi črevesnega raka. Jaz sem edini, ki še nisem bil na pregledu zaradi črevesja, zato tudi ne vem, ali imam polipe ali ne. Slišal sem, da je družinska polipoza (vsaj mislim, da se tako imenuje) dedna in da se pogosto sprevrže v črevesnega raka, zato so potrebni redni preventivni pregledi.

Star sem 39 let in ker imam družino, sem toliko bolj zaskrbljen. Kaj menite vi? Je smiselno, da grem na pregled? Bo dovolj pregled pri splošnem zdravniku? Kaj bo z mojimi otroki? Kdaj naj jih, če sploh, odpeljeva na pregled črevesja?Ko je bil oče bolan, so mu večkrat naredili tudi pregled markerjev. Bi lahko, prosim, razložili, zakaj opravijo ta pregled, kaj sklepajo na osnovi podatkov in ali ga lahko preventivno opravijo tudi pri meni ter mojih bratih in sestri? Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem. Ivo iz okolice Celja

Odgovor:

Dragi Ivo,vprašanje, ki ste ga zastavili je zelo smiselno. Pametno je, da ukrepate takoj. Družinska polipoza je redka bolezen in ni rečeno, da morajo biti prizadeti vsi potomci. Bolj verjetna je polipoza, ki se v nekaterih družinah pojavlja pogosteje. Vsekakor bi natančno diagnozo lahko postavil le strokovnjak. Najprimernejši pregled je koloskopija. Preiskava resda ni prijetna, vendar vam bo odvzela hude skrbi. Dejstvo, da je vaš oče zbolel za rakom širokega črevesa, je vsekakor razlog za pozornost vsega sorodstva. V očetovi liniji so morda še živi njegovi bratje ali sestre, ki bi jih bilo pametno preventivno pregledati. V drugi vrsti svetujemo pregled potomcev bolnika, med katere spadate tudi vi. Pri sorodnikih vedno iščemo spremembe, ki niso rakaste, vendar bi utegnile pozneje pripeljati do resne bolezni. S presejalnimi preiskavami (koloskopija) ponavadi v družini najdemo nekaj posameznikov s polipoznimi spremembami, za druge pa se izkaže, da niso podedovali nagnjenja do sprememb na sluznici. Otroke sorodnikov, pri katerih zdravnik najde spremembe, je treba opozoriti, naj gredo na pregled ob morebitni krvavitvi na črevo, po štiridesetem letu starosti pa tudi v primeru, da so brez znakov bolezni.

Zelo vesel bi bil, da bi pri pregledu pri vas ugotovili, da ste zdravi. Ko je bil oče bolan, so s tumorskimi markerji sledili morebitni ponovitvi bolezni. Ne bi vam priporočal, da čakate tako dolgo, da bi tumorski markerji postali pozitivni tudi pri vas. Boljši je preventivni pregled, ki vam bo omogočil mirno življenje.


Pogumno se čimprej odločite za pregled!

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.