Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Pritisk v mehurju


Vprašanje:

Urologija Spoštovani, stara sem 24 let. Že nekaj let imam zjutraj nenavadne težave. Čeprav zjutraj razen skodelice kave ali dveh ne spijem skoraj nič tekočine, me večkrat močno tišči na vodo. Pritisk je tako močan, da se mi zdi, da mi bo ušlo. Težava se pojavi med sedenjem; če bi takrat morala vstati, ne bi mogla zadržati vode. Po nekaj trenutkih pritisk popusti in takrat grem lahko normalno na stranišče. Do osmih zjutraj me tako sili na stranišče vsaj petkrat. Čez dan je boljše, saj grem na vodo redkeje, vendar me vedno zelo tišči v mehurju. Pozimi je še huje. Drugače sem brez zdravstvenih težav. Kaj mi svetujete, saj je težava precej moteča. Hvala in lep pozdrav!  Lana iz Bohinja

Odgovor:

Spoštovana Lana,
zdi se, da so vaše težave z odvajanjem vode res moteče, vendar menim, da obstaja možnost izboljšanja ali odprave nevšečnosti.

Dražljaj k uriniranju (odvajanju vode) praviloma nastane v mehurju; zaznamo ga po živčni poti z možgani in nato urin odvajamo ali zadržimo. Vzrokov za nastanek osnovnega dražljaja je več: fiziološki, vnetni, alergični, vzroki iz okolice, dražljaj, povzročen s količino in specifično težo urina, tujki, tumorji, hormonske motnje ... Sodeč po skromnem opisu, je pri vas vzrok težav v tem, da v 24 urah ne zaužijete dovolj tekočine, zato vas temnejši, bolj koncentriran urin hitro vzdraži k uriniranju. Kava je poživilo, ki povzroča pospešeno in pogostejše uriniranje, zlasti zjutraj, če ne zaužijete nič drugega. Drugi možni vzrok lahko izhaja iz okolice mehurja oziroma medenice (ginekološko vnetje). Svetujem vam, da čez dan uživate več nevtralnih tekočin, zjutraj pa se izogibajte kavi na tešče. Svetujem tudi ginekološki pregled. Če se stanje kljub tem ukrepom ne bo umirilo, bo potreben posvet z zdravnikom.

Lep pozdrav !prim. Marko Stanonik, dr. med.

Dosegljiv preko telefona

prim. Marko Stanonik, dr. med.

Bolezni sečil in ledvic

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.