Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Občutljive oči


Vprašanje:

Vnetje očesne veznice Spoštovani, moj štiriletni sin ima zelo občutljive oči. Po izpostavljenosti vetru in okužbam v vrtcu se mu vsakič vnamejo oči - zjutraj jih ima zlepljene veke s krmežljavčki, ki jih nato izmijem s toplo vodo ali s kamiličnim čajem. Kako je mogoče preprečiti takšna vnetja? Ali je potrebno zdravljenje? Ali je to nevarno, saj mi v vrtcu pravijo, naj otrok ne hodi v vrtec z vnetimi očmi. Kaj je vzrok vnetij in kako ga odpraviti? Nevenka iz Kranja

Odgovor:

Spoštovani,

težave, ki jih opisujete, so ponavljajoča se vnetja očesne veznice. Najpogostejši povzročitelji so bakterije stafilokoki, diplokoki in streptokoki. V začetni fazi je lahko vneto samo eno oko, vendar se s stikom (z rokami ali z uporabo iste brisače) hitro prenese še na drugo.

Vnetje je najprej serozno, veznični izloček je belkast, pozneje pa gostejši in lahko postane rumenkast; čez noč zlepi oči, zjutraj pa otrok le s težavo odpre oči. Bakterijsko vnetje je nalezljivo in se hitro prenaša. Svetujem vam obisk pri okulistu, ki bo vzel bris očesne veznice. Če je bris veznice pozitiven, izoliramo povzročitelja, antibiogram pa pokaže ustrezno zdravilo. Vnetje zdravimo z antibiotičnimi kapljicami (dajati jih je treba petkrat na dan) in mazilom (uporabimo ga zvečer). Zdravljenje naj traja vsaj teden dni.

 Miriam Zagernik Mihelčič, dr. med.

Dosegljiv preko telefona

Miriam Zagernik Mihelčič, dr. med.

Oči

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.