Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Neprijeten vonj urina


Vprašanje:

Vzroki za spremembo Spoštovani, zaskrbljena sem zaradi spremenjenega vonja svojega urina, ki zelo neprijetno zaudarja. Spremembo opažam zadnje tri mesece, in sicer pri vsakem uriniranju. Posvetovala sem se s svojim osebnim zdravnikom, ki, kljub opravljenim laboratorijskim preiskavam krvi in urina, ne najde vzroka za spremembo. Mene pa vseeno skrbi. Sprašujem se, ali ne gre morda za posledico kake druge bolezni oziroma nedelovanja notranjih organov. Zdi se mi, da nekje mora biti vzrok za to spremembo, ki je zame zelo moteča. Stara sem 52 let in sicer zdrava. Načina prehranjevanja nisem spremenila. Hvala za odgovor, Teja.

Odgovor:

Spoštovana bralka Teja,
urin je zelo zapletena spojina organskih in anorganskih snovi, ki nastajajo v ledvicah in se izločajo skozi urinarni sistem, zato da bi se lahko obdržale stalne fizikalne in kemične lastnosti krvnega seruma. Urin ima značilen aromatičen vonj, ki se spremeni pri uživanju različne hrane, začimb in zdravil, pa tudi pri različnih boleznih. Znan je na primer duh po acetonu pri sladkornih bolnikih, urin zaudarja tudi pri gnojnih vnetjih, ki jih povzročajo nekatere bakterije, urin ima vonj po blatu, če se mu primeša blato (pri fistulah) ...

Samo spremenjen vonj urina vas in vašega zdravnika lahko samo opozori na to, da se v vašem urinarnem sistemu ali drugod v vašem telesu nekaj dogaja, odgovor na to pa bo treba poiskati s kliničnim pregledom, predvsem z laboratorijskimi preiskavami urina.

Svetujem vam, da se znova oglasite pri izbranem zdravniku, ki bo morda skušal vnovič preiskati urin, zlasti na prisotnost bakterij, ter nemara opraviti še druge preiskave in preglede. Če težav ne bo mogel pojasniti, bi bilo morda koristno opraviti še pregled pri ginekologu.

 Jože Vidmar, dr. med

Dosegljiv preko telefona

Jože Vidmar, dr. med

Cepljenje Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.