Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nadležni beli tok


Vprašanje:

Ginekologija Pozdravljeni, že leta se skušam znebiti belega toka. Umivam se samo s higienskimi mili, pri spolnih odnosih uporabljam kondom. Poskušala sem z vaginalnimi tabletkami,  vendar nič ne pomaga. Izcedek je tako močan, da moram včasih uporabljati vložke. Kako naj si pomagam? Bralka

Odgovor:

Spoštovana bralka!
izcedek iz nožnice je pogosta nadloga deklet in odraslih žensk. Zdrava sluznica proizvaja določeno količino sluzi - pri nekaterih ženskah več, pri drugih manj. Tudi pri isti ženski izločanje ni vedno enako močno. Pri tem sodelujejo različni dejavniki, od naravnih telesnih sprememb v menstruacijskem ciklusu do zunanjih okoliščin.

Izcedek torej še ne pomeni bolezni, je pa nadloga, zlasti če je obilen. Kadar se barva, vonj, gostota ali količina izcedka občutno spremeni ali če izcedek povzroča težave (srbež, pekoč občutek ob vhodu v nožnico, zlasti pri uriniranju ali med spolnimi odnosi), skušamo najti vzrok in primerno ukrepati. V takem primeru je potreben obisk pri zdravniku, ki izbere ustrezen način zdravljenja.Če sodite med ženske, katerih sluznica se že po naravi nagiba k močnejšemu izločanju, se morate samo vživeti v svoje telo in premisliti, s čim mu morebiti delate škodo, in ugotoviti, kako bi mu pomagali.

Če se prepogosto in preveč umivate, uničujete naravno kislost kože in sluznice, s tem pa tudi njeno moč, da se brani pred okužbo. Svetujem vam, da uporabljate pripravke za intimno nego, katerih pH znaša 5,5 ali manj, kar je še bolje. Na slovenskem trgu je izbira teh sredstev kar pestra. Kupite jih lahko v lekarnah, v zeliščnih lekarnah in bolje založenih drogerijah. Občasno lahko nožnici privoščite čistilno kuro. Uporabite nožnične vložke z 20-odstotnim natrijevim tetraboratom, ki so tudi na voljo v lekarnah v prosti prodaji; vložke z mlečno kislino obetajo prav kmalu. Brisača in toaletni papir naj bosta mehka in vpojna. Po veliki potrebi se je bolje obrisati proti danki, da klice ne zaidejo v nožnico. Še bolje je, če se pri tem tudi umijete. Perilo naj bo mehko, vpojno, prilegajoče se, najbolje bombažno. Oblačila naj bodo zračna in ohlapna, ne smejo vas vezati ali drgniti - tozadevno je sedanja moda zelo kruta (tangice, bodiji, oprijete hlače).

Higienski vložki naj bodo mehki, vpojni, bombažni. Kemikalije, ki povečujejo vpojnost, lahko dražijo občutljivo sluznico. Nekatere sluznice reagirajo na kondome, zlasti če so prevlečeni s spermicidom. Odsvetujem pogosto uporabo kozmetičnih sredstev za intimno nego, kot so dišeča pršila in robčki. Bolje je, da se izogibate kopanju v banji ali bazenu, saj se s tem nožnica izpira, izpostavljena je delovanju klora in morebitnim okužbam.

Lep pozdrav!


 Alenka Novak, dr. med.

Neaktiven

Alenka Novak, dr. med.

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.