Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Migrenski glavoboli


Vprašanje:

Bolečine se stopnjujejo Spoštovani, že od mladih let imam napade: najprej ne vidim na eno oko (meglen vid), čez nekaj časa včasih vidim tudi cikcakasto belo črto, nato sploh ne vidim več. Po 50. letu so se napadi skoraj umirili, zato sem bila prepričana, da so izzveneli. Zdaj, ko imam 59 let, se napadi spet pojavljajo, in to v zelo hudi obliki, kar doživljam z grozo in strahom, da me bo kap, saj po tem, ko ne vidim, nastopi močan glavobol, včasih imam občutek, kot da mi bo počila žila, drugič občutim močan pritisk, zato vse to prenašam z velikimi bolečinami.

Povedati moram, da skoraj hkrati včasih občutim tudi bolečino v vretencih. Ne vem, ali je to povezano ali ne! Takrat težko razmišljam, saj so bolečine skoraj neznosne. Najhuje je, da sem sprva imela napad vsakih štirinajst dni, zdaj pa že trikrat vsak drugi dan. Sem popolnoma obupana, izgubljam voljo in me je strah oditi kamorkoli, saj samo še čakam, kdaj se bo vse ponovilo! Še naslednji dan ne morem niti zakašljati, tako me boli v enem delu glave!
Jemljem Avamigran, zaradi katerega pa še več ur po zaužitju doživljam bolečino in slabost v želodcu. Še zdaj nisem prepričana, ali je to migrena ali kaj drugega. Naslednji dan me bolijo roke in noge, počutim se zelo slabo!

Pred več kot sedmimi leti sem bila pri nevrologinji. Slikali so mi glavo (MRI in MR). MRI kaže na drobne ishemične lezije v obeh cerebralnih hemisferah. MR angiografija prikazuje obe art. cominicas posterior aplastični ali hipoplastični. Sicer pa na arterijah vertebrobazilarnega in obeh kartotidnih sistemih, prikazanih z MRA, ni patoloških sprememb. Ali so ti izvidi kako povezani s pojavi, ki jih doživljam? Prosim za nasvet in odgovor. Bralka Romana.

Odgovor:

Spoštovana Romana,
glavobol je zelo pogost nevrološki simptom. Vzroki za nastanek glavobola so zelo različni, največkrat so psihogene narave, lahko pa jih povzročajo bolezni oči (motnje vida, kratkovidnost, astigmatizem), bolezni obnosnih votlin (vnetje), povišan krvni tlak, različna stanja po poškodbah glave, možganski tumorji in druge bolezni. Med posebno skupino glavobolov sodijo tako imenovani migrenski glavoboli. Zanje je značilno, da se pojavljajo občasno, pogosto samo po eni strani glave. Glavobol lahko spremljata bruhanje in motnje vida. Takšno obliko glavobola imajo ponavadi mlajši ljudje, pogosteje ženske. Bolezen se le redko prvič pojavi po tridesetem letu starosti. Pred napadom migrenskega glavobola, se lahko pojavijo predhodni (prodromalni) znaki, ki se običajno kažejo v obliki evforije, povečanega teka, utrujenosti, depresije ... ki se lahko pojavijo tudi nekaj dni pred napadom glavobola. Pri nekaterih bolnikih se pred začetkom glavobola pojavi tako imenovana avra, ki se kaže z vidnimi (izpad vidnega polja, cikcakaste črte), senzoričnimi in motoričnimi simptomi.

Iz vašega pisma sklepam, da imate kar nekaj znakov, ki kažejo, da je verjetni vzrok za vaše težave glavobol migrenskega tipa. Glede na izvid MRI (izhemične lezije v možganih in spremembe na možganskih žilah) vam kljub temu svetujem čimprejšnji obisk pri vašem izbranem zdravniku, ki vas bo po pregledu verjetno napotil še na pregled k specialistu nevrologu. Pri zdravljenju migrenskih glavobolov dandanes pogosteje od zdravila, ki ga uporabljate vi, predpisujejo zdravila iz skupine tako imenovanih triptanov.


 Jože Vidmar, dr. med

Dosegljiv preko telefona

Jože Vidmar, dr. med

Cepljenje Zastrupitve in prva pomoč Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.