Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ko boli povsod - fibromialgija


Vprašanje:

Ortopedija Pozdravljeni, stara sem 34 let. Že več kot leto dni imam težave neznanega izvora. Opravila sem več pregledov: pregled pri splošnem zdravniku, pregled ščitnice, ultrazvok srca ... Vsi izvidi so bili v mejah normale.Poudarjam, da živim zdravo in se zdravo prehranjujem. Moje težave se kažejo kot telesna in duševna utrujenost, tiščanje v prsnem košu, bolečina v predelu srca, pogoste driske in hujšanje. Najbolj me izčrpa nočno znojenje - spim v hladnem prostoru.

Po večmesečnem opazovanju težav sem ugotovila, da se vedno začnejo deseti ali enajsti dan po menstruaciji in trajajo vse do naslednje. Ne vem, na katero stroko naj se obrnem. Ginekolog meni, da sem zdrava. Svetoval mi je dvomesečno jemanje zdravila Dydrogesteronum Dabroston, vendar so težave ostale nespremenjene. Zadnje leto se trudim, da bi zanosila, vendar brez uspeha. Zelo hvaležna bi vam bila za mnenje ali nasvet, kam naj se obrnem, saj sem iz dneva v dan bolj izčrpana. Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam! Anita

Odgovor:

Spoštovani,
zelo lepo ste opisali težave, ki trajajo že nekaj časa. Glede na izide in predvsem trajanje težav menim, da je v ospredju obolenje, ki se imenuje fibromialgija. Značilnosti tega obolenja so utrujenost, tudi jutranja, in zlasti utrujenost čez dan, jutranja okorelost, slabo spanje, bolečina, ki se lahko razprostira po mišicah vsega telesa, včasih bolj na enem in včasih bolj na drugem mestu, glavoboli, vrtoglavice in vrsta drugih simptomov, ki pa niso tako pogosti. Obolenje spremlja tudi duševna prizadetost, predvsem depresija, vendar ni znano, ali je depresija primarna ali zgolj posledica dolgotrajnih bolečin.

Lep pozdrav!

 

prof. dr. sci. Janko Popovič, dr. med.

Neaktiven

prof. dr. sci. Janko Popovič, dr. med.

Ortopedija

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.