Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Spolna zloraba


Vprašanje:

Sprememba v srcu Spoštovani,po naključju mi je prišla v roke vaša knjiga Sprememba v srcu, za katero sem izredno vesela, da sem jo prebrala. V njej ste zapisali: "Otrok, ki je prezgodaj vpeljan v 'veliko skrivnost' odrasle spolnosti, še preden je zrel za to in sposoben s tem shajati, se ne more naučiti, da je spolnost izraz ljubezni in vzajemnosti. V njem ostane misel, da ima spolnost opraviti z nasiljem, ponižanjem, sramoto in zlorabo, zato se je − razumljivo − brani. Včasih pa prav nasprotno, méni da od njega v odnosih pričakujejo samo spolnost, zato se spušča v spolne odnose tudi takrat, ko okoliščine za to niso primerne, in z ljudmi, ki ga ne spoštujejo dovolj." Enako se je dogajalo in se še vedno dogaja meni. Stara sem enaindvajset let. V zgodnjem otroštvu sem nekaj let doživljala spolno zlorabljanje. Od staršev nisem nikoli prejemala posebne pozornosti, še manj ljubezni in topline. Odraščala sem ob besedah: "Nikoli ne bo nič iz tebe!" V puberteti sem začela tako pogrešano ljubezen in pozornost iskati pri fantih. Ker sem mislila, da bom ljubljena le, če se bom s fantom spustila v spolni odnos, se je to zgodilo veliko prezgodaj in z napačno osebo.
Takšno mišljenje me je spremljalo do osemnajstega leta. Takrat sem spoznala fanta, ki me ima resnično rad in ki mu lahko zaupam. On je tudi edini, ki ve za spolno zlorabo. Je zelo razumevajoč, in ker se ob njem počutim ljubljena in zaželena, sem spoznala, da za to, da me bo nekdo ljubil, pravzaprav ne potrebujem spolnosti. Pač pa se je stvar obrnila v nasprotno smer. Zdaj spolnost zavračam, čeprav si želim rednih spolnih odnosov, saj se zavedam, da je tudi ujemanje v spolnosti pogoj za dober partnerski odnos. Temu začaranemu krogu ne vidim konca. Upam, da bo pogled z vašega stališča malce omilil moj problem.

Hvala za vašo knjigo! Veliko uspehov vam želim tudi v prihodnje.
 
Barbara

Odgovor:

Ljudje se vedno obnašamo v skladu s tem, kako razumemo "svet". Zato je "notranji zemljevid sveta" nekakšen slovar, ki si ga ustvarimo v otroštvu in s katerim samodejno, ne da bi o tem kaj prida razmišljali, pripisujemo pomen dogodkom in ljudem. Dogodkov in ljudi namreč ne moremo videti "take, kot so", ampak so vselej obarvani z osebnim pomenom, ki ga vlečemo iz otroštva.

Če je v vašem slovarju zapisano, da je seks oblika nasilja ali manipulacije, ki ga izvaja močnejši nad šibkejšim, da bi se videlo, kdo je "glavni", tega seveda ne morete početi z nekom, ki ga imate radi. In če bo on to hotel, boste v njegovi želji videli poskus, da bi vas prizadel. Čeprav obenem veste, da sta moški in ženska skupaj tudi zaradi seksa in se hočete v to prisiliti, ne gre. Ti sporočili sta si v nasprotju, zato se ne morete sprostiti.

Če ste se v šoli učili o miselnih vzorcih, si lahko predstavljate, da so pojmi v našem spominu naloženi tako, da so povezani v nekakšne mreže. Povezujejo jih asociacije, kar pomeni, da ena misel spontano vzbudi drugo. Če poskušamo pod gladino potlačiti del mreže, se potopijo tudi vsi členi, ki so z njo povezani. Zdaj pa si predstavljajte, koliko za človeka ključnih besed in asociacij je povezanih z besedami: ljubezen, sprejemanje, seks, nasilje, moški. To so skoraj najpomembnejši pojmi, iz katerih gradimo svojo podobo. Kadar se v te ključne besede zapiše "virus", se lahko okuži večina "programov". Ni nujno, da se to pokaže takoj. Ko pa si ustvarjamo družino, si jo ustvarjamo prav iz teh nitk. In skoraj nemogoče je, da se ne bi kje zapletlo.

Želim vam, da bi bili dovolj pogumni in si poiskali strokovno pomoč pri zahtevnem delu, ki vas čaka. Če ste iskreni in trdno odločeni, boste nekam prišli tudi sami. Toda zakaj si ne bi poiskali pomoči? Že zato, da se izognete nepotrebnim zapletom, ki so tako boleči za vse. Saj že samo po sebi dovolj boli, zakaj si torej ne bi ponudili najboljše možnosti, da pridete čimprej ven. Avta se tudi ne bi lotili sami popravljati, mar ne! Ali mislite, da je to, kar morate popraviti v svoji duši, kaj lažje?

V knjigi Sprememba v srcu boste na koncu našli seznam psihoterapevtov. Poiščite med njimi pravega, takšnega, ki mu boste lahko zaupali. Vse drugo je odvisno izključno od vaše iskrenosti in odločenosti za spremembo, nekoliko pa tudi od iskrene pripravljenosti vašega fanta, da gre skozi to skupaj z vami.

Želim vam veliko uspeha!
 Sanja Rozman, dr. med.

Neaktiven

Sanja Rozman, dr. med.

Vprašanje lahko zastavite samo aktivnemu Viva strokovnjaku.