Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Odstranitev gomolja ščitnice


Vprašanje:

Spoštovani,

star sem 68 let in prosim za vaše osebno mnenje glede odstranitve gomolja ščitnice, čeprav laboratorijski izvid kaže vrednosti v mejah dovoljenega. Ali lahko odklonim? TSH -0.71, fT3- 4.04, fT4 -13.47. V primeru odstranitve bom moral delovanje ščitnice nadomestiti s tabletami ,kar lahko ob ostalih zdravilih ,ki jih redno jemljem povzroča dodatne stranske učinke. Kaj mi svetujete?

Hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovani,

Težko je preko sporočil svetovati - operacija da ali ne.
Pri nodusih (gomoljih) gre za celice, ki so drugačne od zdravih ščitničnih celic. Odvisno od števila in velikosti se lahko pojavijo težave - tiščanje v vratu, motnje pri požiranju in dihanju, hripavost, kašelj ... Lahko se pa razvijejo v karcinom ščitnice, ki je pri starejših osebah bolj agresiven. Kirurgi se v primeru rasti/spremembah odločajo za odstranitev ščitnice, kar nikoli ni ad hoc odločitev, saj ima lahko vsak poseg neželjene učinke ali komplikacije. Ne glede na vaše (trenutne) izvide hormonov je torej zdravnik bil mnenja, da je potreben operativni poseg. Torej nek razlog obstaja, zakaj je to priporočal in bi ga bilo potrebno vprašati (jaz tega ne vem). Vprašajte ga!
Seveda so po posegu potrebna zdravila, ki se ustrezno odmerjajo in so ob tem stranski učinki zelo redki - tega naj vas ne bo strah.

Lep pozdrav.
 Jurica Ferenčina, dr. med.

Aktiven

Jurica Ferenčina, dr. med.

Srce in ožilje Bolezni starostnikov Bolezni ščitnice Cepljenje Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal