Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Lahko medicinska hipnoza reši moje probleme?


Vprašanje:

Pozdravljeni,

za vas imam nekaj vprašanj o stvareh, ki niso najbolj pomembne na svetu, bi mi pa, če bi jih rešila, precej olajšalo življenje. Imam 21 let. Zanima me, ali je mogoče z medicinsko hipnozo odpraviti strah pred temo. Zelo me je namreč strah biti sama v temi, ne vem sicer točno, kdaj se je začelo. Že nekaj let, ko spim sama, moram imeti prižgano kakšno lučko. Če se znajdem v temi, me kar mrazi po hrbtu, tudi v svojem stanovanju. Prenehala sem z gledanjem grozljivk in česarkoli podobnega, vendar se strah ne zmanjša.
Prav tako me zanima, če se lahko z medicinsko hipnozo odstrani spomin na neprijeten dogodek, ki se mi je zgodil že skoraj leto nazaj, pa se vseeno pogosto spomnim nanj?
Kaj pa preprečiti sanje? Se jih z medicinko hipnozo lahko prepreči? Vsako noč, ne glede na to, koliko časa spim, sanjam zelo žive sanje, večinoma niso nič groznega, pa se vseeno zaradi njih zbudim slabe volje, s čudnim občutkom, na kratko – z zelo negativnimi občutki. Tudi tresem se včasih, ko se zbudim. Velikokrat me je zaradi sanj njih potem strah nazaj zaspati.
Kaj pa pridobiti na samozavesti ali izboljšati samopodobo? Medicinska hipnoza lahko pomaga? Zaradi nezaupanja vase se izogibam ljudem, tudi s fantom imam nekaj težav zaradi tega, predvsem na področju seksa. Zavedam se, da je večino opisanih težav mogoče rešiti s kakšno psihoterapijo. To mi je bilo tudi svetovano s strani psihologinje, ki mi je s pomočjo različnih testov postavila diagnozo depresija ter še nekaj stvari. Vseeno pa me zanima, ali je hipnoza (hitrejša) rešitev za katerega od naštetih problemov.

Hvala in lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni,

medicinska hipnoza je učinkovita metoda za odpravljanje fobij, tudi tistih katerim ne najdemo izvora (teh je pravzaprav večina). Travmatski dogodek iz preteklosti pa je pač dejstvo, vaš spomin nanj in podoživljanje pa se da ublažiti, tako da do njega vzpostavite zadovoljivo čustveno distanco. Sanje pa se bodo uravnovesile, ko boste uredili vaše dnevno življenje. Sicer pa so odraz kreativnosti, ki je danes večini ljudi primanjkuje. Prvi korak je dovoliti si biti in ustvarjati - s primerno svobodo do tujega mnenja.

Srečno!
dr. Roman Paškulin, dr. med.

Aktiven

dr. Roman Paškulin, dr. med.

Depresija Zasvojenost z alkoholom, drogami in tabletami Osebnostna rast

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal