Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Bolečine na levi strani prsnega koša


Vprašanje:

Pozdravljeni,

stara sem 19 let in imam približno sedem mesecev težave z neprijetnimi bolečinami na levi strani prsi. Bila sem že pri zdravniku, ki me je poslal na EKG, ki je pokazal, da je z srcom vse normalno. To me je tudi nekako sprostilo, saj sem anksiozna oseba. Vem tudi kakšna je razlika med bolečino zaradi anksioznosti in to bolečino in sem več kot prepričana, da ni psihična bolečina. Ukvarjam se normalno z športom. Zdravnik me je poslal na pregled hrbtenice, (ki bo decembra), kar se mi tudi zdi nenavadno, saj ne čutim bolečine zadaj, ampak naprej pod in nad srcem. Poskušam najti razloge iz kje bi naj izvirala bolečina, pa mi še vedno ni jasno. Vem, da obstaja 'vnetje reber', kjer te boli pri vdihu in izdihu, ampak mene ne boli pri vdihu in izdihu. Bolečina se pa pojavlja vsak dan tri do petkrat dnevno, včasih tudi ves dan. Omeniti pa moram tudi, da jemam kontracepcijo, kar ima tudi lahko več stranskih učinkov, morda je to. Zelo bi me pomirilo, če bi vedela, kaj je razlog bolečin, saj mi je zelo neprijetno ob njih.
Hvala in Lep pozdrav.

Odgovor:

Spoštovani,

Vzrok bolečine v prsnem košu ni vedno samo srce, temveč do bolečin lahko pride zaradi bolezni in težav s katerim koli organom v prsnem košu ali trebuhu - motnje v prekrvavitvi organov, pljučnica, vnetje srčne mišice in zelo pogosto zaradi težav s hrbtenico ali želodcem. Pri mlajših in pri bolnikih brez večjih zdravstvenih težav pa se lahko bolečina pojavi tudi zaradi psihičnih težav. Ključna vprašanja: Ali se bolečina pojavlja med gibanjem ali počivanjem? Ali jo spodbudi ali olajša določen položaj telesa? Ali so prisotne težave z dihanjem? Ali je bolečina ostra ali pekoča, topa? Kako dolgo traja bolečina?
Trenutno lahko samo predvidevam, da je vzrok v kostnomišičnem predelu, bi pa dodatne informacije bile dobrodošle.

Lep pozdrav.
 Jurica Ferenčina, dr. med.

Aktiven

Jurica Ferenčina, dr. med.

Srce in ožilje Bolezni starostnikov Bolezni ščitnice Cepljenje Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal