Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Radiofrekvenčna ablacija


Vprašanje:

Pozdravljeni,

pred tremi leti sem imel močan napad aritmije. Zdravljenje se je zaključilo s elektrokonverzijskim posegom. Pred tednom se mi je aritmija zopet pojavila in sem čez 20 dni naročen za ponovno elektrokonverzijo. Priporočili so mi, da naj v bližnji prihodnosti razmišljam o ablaciji. To je pa kar zahteven poseg. Vprašal bi, če je še kakšna druga rešitev za moje težave.

Hvala in lep pozdrav.

Odgovor:

Spoštovani,

z elektrokonverzijo lahko prekinemo različne motnje ritma. Elektrokonverzija pomeni, da z električnim udarom »razelektrimo« srce in dopustimo našemu »naravnemu srčnemu spodbujevalniku«, da ponovno prevzame svojo vodstveno vlogo. Ker z električnim udarom vedno tudi nekoliko poškodujemo srce, mnogokratno ponavljanje elektrokonverzij ni smiselno.
V nasprotju s tem so radiofrekvenčne ablacije vzočno specifične za različne motnje ritma. To pomeni, da z ablacijo odtsranimo (uničimo) vzrok za pojavljanje aritmije. Nekatere so relativno enostavne, nekatere pa zelo zapletene in zahtevne, odvisno od vzroka in aritmije.
Vsekakor je radiofrekvenčna ablacija trenutno najbolj učinkovita metoda zdravljenja motenj ritma. Pri nekaterih motnjah ritma je bolnik po ablaciji popolnoma ozdravljen in ne potrebuje potem nobenih zdravil, pri drugih pa mora tudi po ablaciji jemati zdravila, napadov pa je manj, ali pa jih sploh ni, Pri nekaterih motnjah ritma je potrebno ablacijo včasih ponoviti, saj vzroka ni možno odpraviti z enim samim posegom. Svetujem vam torej, da se z vašim kardiologom natančno pogovorite o motnji ritma, posegu in pričakovanjih. Verjamem, da vam bo svetoval najbolje!

Lep pozdrav.

prim. doc. dr. Vojko Kanič, dr. med.

Aktiven

prim. doc. dr. Vojko Kanič, dr. med.

Srce in ožilje

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal