Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Nespečnost in anksioznost in težave s ščitnico


Vprašanje:

Pozdravljeni!

Zadnje 14 dni se spopadam z močno nespečnostjo in napadi tesnobe. Ker dobivam različne interpretacije izvida vrednosti ščitnice, sem se odločila, da vprašam še vas. Ali je možno, da so se zaradi teh vrednosti pojavili ti simptomi? Ker nimam drugega razloga za nespečnost in tesnobo, sem takoj šla preverit ščitnico. Že 15 let se zdravim za hipotirozo. S(TSH) = 2,03 S(T3) =2,98 S(T-4) =22,63.

Iskrena hvala za odgovor!

Odgovor:

Spoštovani,

drži, da bolezni ščitnice lahko povzročajo nespečnost in tudi napade tesnobe. Vaše vrednosti niso alarmantne, je pa vaše težave vsekakor potrebno opredeliti v kontekstu celotne slike - kdaj je bila zadnja kontrola hormonov, kakšna je sprememba v vrednostih in ali so prisotni drugi simptomi/znaki kot so utrujenost, izguba teže, potenje, anksioznost, občutek razbijanja srca itd. V kolikor je v zadnjem letu opazen porast hormonov, potem je za pričakovati, da bodo vrednosti še naprej naraščale in je temu primerno potrebno prilagoditi terapijo. V kolikor je minilo daljše obdobje od zadnje kontrole, pa ni smotrno reagirati ad hoc, temveč narediti še eno kontrolo, saj je potrebno upoštevati ritem izločanja hormonov in tudi zunanji vnos (tablete).

Torej - laboratorijske vrednosti moramo ovrednotiti v kontekstu prejšnjih izvidov in klinične slike ter šele nato eventuelano prilagoditi odmerek zdravil. Do takrat pa: vedno hodite spat in vstajajte ob isti uri, izogibajte se kavi, pravemu čaju, kofeinskim in drugim poživljajočim napitkom v popoldanskem času, bodite telesno aktivni čez dan, čimveč časa preživite na svetlobi podnevi, zvečer pa naj bo spalnica popolnoma temna, postelja je namenjena le spanju in ne hranjenju ali gledanju televizije.

Lep pozdrav.
 Jurica Ferenčina, dr. med.

Aktiven

Jurica Ferenčina, dr. med.

Srce in ožilje Bolezni starostnikov Bolezni ščitnice Cepljenje Prehlad, gripa in bakterijska vnetja Diagnostika Poklicne in redke bolezni

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal