Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Hude bolečine v hrbtenici, kako naprej?


Vprašanje:

Pozdravljeni,

stara sem 50 let in že nekaj časa me pestijo bolečine v hrbtenici, sklepih, desno nogo imam že od rojstva krajšo 1,5 cm od leve, kar vse še dodatno poslabšuje. Po slikanju lunbalne hrbtenice je mnenje specialista radiologa: blage degenarativne spremembe lumbalne hrbtenice, predvsem hondroza L 4-5 in L5-S1, spremembe povzročajo blago zoženje spinalnega kanala v L4-5.

Problem je v tem, da so bolečine, ki me vsakodnevno spremljajo, zelo hude. Boli me levo stopalo, ki ob malo večjem naporu dobesedno gori od bolečine. Desno koleno je "otrplo", boleče, težko hodim, vstajam, poklekniti praktično ne morem. Da o bolečinah v križu in po celi hrbtenici sploh ne govorim. Spim na primernem ležišču, obutev je primerna, veliko denarja sem že porabila za oboje. Rezultatov pa ni, saj se zjutraj še vedno zbujam otrpla, z bolečimi sklepi, vstajam kot 80-letniki. In ker pač slike kažejo, kar kažejo, ne pridem nikjer nikamor, občutek imam celo, da mi tako osebna zdravnica kot specialist ortoped nekako ne verjameta.

Nisem občutljiva, imam visok prag bolečine, niti ne iščem bolniškega staleža, saj sem gospodinja, ki bolniške nima, niti od bolezni ne bi imela, grdo rečeno, nobene koristi. Prosim samo, da me nekdo usmeri na prava vrata oziroma mi svetuje, kaj naj še poskušam, da bom vsaj za polovico omilila bolečino in tako malenkost bolj normalno zaživela. Naj dodam, da sem opravila že vse preglede pri kardiologu, revmatologu, pulmologu. Tam so seveda vsi izvidi v redu, po besedah zdravnice ne škodi, če jih opravim. Tako se za pomoč oziroma za mnenje obračam tudi na vas.

Z lepimi pozdravi.

Odgovor:

Spoštovani,

glede na to, ste napisali, gre za obrabne spremembe ledvenega dela hrbtenice in utesnjen spinalni (hrbtenični) kanal ter posledično draženje korenin, ki iz hrbtenjače izstopajo. Lahko pa bolečina izvira tudi iz malih sklepov hrbtenice.

Svetoval bi, da opravite funkcionalno RTG slikanje ledvene hrbtenice, ki bo izključila segmentno nestabilnost vretenc. Nato bi svetoval bi pregled pri spinalnem ortopedu, ki bo na podlagi kliničnega pregleda in pregleda MR in RTG slik svetoval morebitno dodatno diagnostiko in ustrezen način zdravljenja. V določenih primerih se lahko poskusi tudi z infiltracijo fasetnih sklepov, v skrajnih primerih se opravi tudi operativna terapija. Glede prikrajšave spodnje okončine bi svetoval natančno izmeritev dolžin okončin in položaja medenice in bi se nato morebiti izdelali ustrezni vložki za povišico.

Lep pozdrav.
dr.  Bogdan Ambrožič, dr. med.

Aktiven

dr. Bogdan Ambrožič, dr. med.

Ortopedija

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal