Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Oteklina gležnja in narti


Vprašanje:

Pozdravljeni,

po poškodbi leve noge sem dobil diagnozo: Ruptura triceps surae sin. Nekje na sredini goleni je v krajšem odseku (5 mm) vidna prekinjena ovojnica m. soleus. Priležna mišičnina je nekoliko heterogena- manjši hematom in poškodovana vlakna. Jasne rupture mišice ni videti. Malo bolj medialno je minimalno proste, ne povsem aneehogene tekočine - lahko ostanek hematoma. Ahilova tetiva je primerna. Poplitealno je prisotna 16 mm velika heterogena formacija, brez dopplerskih signalov - izgled Bakerjeve ciste (ki je predhodno zakrvavela oz. bila predhodno vneta). VFC, VF, vena poplitea in globoke vene goleni so stisljive, dobro pretočne, ob distalni kompresiji pride do primerne pospešitve pretoka, spekter je respiratorno fazičen - ni znakov za GVT.
Po petih tednih še vedno hodim z berglami in večino časa ležim. Ne jemljem nikakršnih analgetikov. Kljub temu, da imam nogo dvignjeno, mi zelo zateče v predelu gležnja (na obeh straneh gležnja) in celotna nart do prstov. Kakšno zdravljenje oziroma rehabilitacijo bi mi svetovali? Ali ni to že predolgo?

Prosim za nasvet. Hvala za odgovor.

Odgovor:

Pozdravljeni,

glede na opisano, bi za začetek svetoval nekaj vaj v sedečem položaju z elastiko.
Aktiviranje mišic med sedenjem bi moralo tudi pozitivno vplivati na otekanje tega predela.

Vaje najdete v tem zapisu, in sicer tiste v 1. fazi, ki se izvajajo sede - stopalo gor dol brez elastike in potem še z elastiko. Povezava: http://kinvital.si/zvin-gleznja/
Naj vas ne zmoti, da gre za zvin gležnja, lahko si pogledate samo tisti video o vajah v 1. fazi.

Poleg tega pa poskusite še z vzponi na prste v sedečem položaju - vsedete se na stol, položite cela stopala na podlago in sedaj delate dvige na prste (ves čas sedite). Če vam je vaja prelahka, lahko še z rokami dodate nekaj pritiska na koleno, da bo dvig težji.

Pri vseh vajah bodite previdni, da so izvedbe zelo počasne, brez sunkovitih gibov.

Lep pozdrav.

 Luka Hren, diplomirani kineziolog in gibalni terapevt

Aktiven

Luka Hren, diplomirani kineziolog in gibalni terapevt

Srce in ožilje Nevrologija Osteoporoza Rekreacija Diete in hujšanje

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal