Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Medvrstiško nasilje


Vprašanje:

Pozdravljeni,

sin je bil zadnje tri leta žrtev medvrstniškega nasilja. Je zaprt in brez prijateljev. Dolgo časa je držal to v sebi. Zadnje dneve opažam, da je razdražljiv in celo agresiven, predvsem do svojega brata. Kuha zamere in nepričakovano odreagira. Prosim za nasvet, kako bi mu lahko pomagali. Sedaj prehaja v srednjo šolo in si vsi želimo, da je to zanj nov začetek. Bili smo že pri psihologu in hipnoterapevtu - oba sta opazila, da je sicer bolj zadržan, kaj drugega pa ne. Hipnoterapevt je imel z njim dva pogovora. V prvem se je odprl, kar je bila podlaga za drug pogovor. Pripravil mu je posnetek, ki ga vsak večer posluša. Imam občutek, da še vedno ni iz sebe dal vsega, kar se mu je zgodilo. Včasih mu gre kar na jok. Je to znak depresije?

Hvala za vaš odgovor.

Odgovor:

Pozdravljeni,

toplo priporočam trening borilnih veščin, tudi če je (ali pa še posebno takrat) šibkejše konstitucije. Tam ne gre le za trening telesa, pač pa učenje duševnih, da, celo duhovnih veščin. Potrpežljivosti, a ne popustljivosti, prenašanje porazov, pa po drugi skrb in usmiljenje do šibkejšega... in nenazadnje samostojna samoobramba. Zaščitite ga samo toliko, kot je nujno potrebno, drugo naj pod pritiskom okoliščin razvije sam. Ne ustvarjajte žrtve!

Podpora s hipnoterapijo pa je seveda dobrodošla. Ampak dvakrat je pa res malo, pa tudi posnetki ne morejo nadomestiti procesa in interakcije v živo ...

Njegovo stanje je verjetno normalen odziv na nenormalne okoliščine. Za postavitev diagnoze depresije pa nimam dovolj podatkov. Seveda daljši stres in maltretiranje vodijo v to smer, so pa premagane lahko celo pozitivna izkušnja.

Srečno!
dr. Roman Paškulin, dr. med.

Aktiven

dr. Roman Paškulin, dr. med.

Depresija Zasvojenost z alkoholom, drogami in tabletami Osebnostna rast

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal