Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Ponovno nočno močenje postelje


Vprašanje:

Pozdravljeni,

pišem vam zaradi svoje 4-letne hčerke, ki je dobra dva meseca nazaj ponovno začela ponoči močiti posteljo. Vem, da je do petega leta močenje še znotraj razvoja, a hčerka je bila pred tem več kot pol leta suha.

Vse se je začelo, konec junija, ko se je karantena končala. S partnerjem sva si govorila, da je verjetno zaradi spremembe in nisva delala iz tega prevelikih skrbi, a se od takrat ponoči polula redno nekajkrat tedensko, zadnji teden praktično vsaki dan. Malo je hecno, ker ima dve leti starega brateca, ki gre spat v hlačkah in se tudi ponoči sam zbudi, da gre lulat, večinoma pa noč prespi suh. Medtem ko hčerka spi tako trdno in globoko, da je lahko mokra več ur in se ne bo prebudila. Ponavadi ji vseeno dava hlačke in spodaj podlogo, včasih pa pralne plenice. Zaradi tega je ne kregava, sva se pa s partnerjem z njo o tem pogovorila in je rekla, da tudi sama ne želi lulati v posteljo.

Sama razmišljam, da je preveč utrujena, a čez dan noče k počitku, kljub temu, da je vidno utrujena. Mogoče nam uspe, da gre 1x na teden, a potem zvečer težko zaspi, sicer pa imamo z njenim (ne)spanjem že nekaj časa težave. Tudi včasih ponoči, ko jo preoblačimo, potem dolgo, po 2 uri, ne zaspi nazaj in je naslednji dan spet preutrujena in spet začaran krog. Sicer imamo doma dobre odnose, v vrtcu sta do opoldne, veliko časa preživimo na prostem, skupaj kuhamo, vrtnarimo, itd. Občasno se tudi kregamo, sama verjetno prevečkrat preostro reagiram, a se potem tudi opravičim. Priznam, tudi sama sem prevečkrat preutrujena (nič babic v bližini) in zato premalo potrpežljiva.

Ne vem, kaj naj naredim, da bi hčerka šla spat "primerno utrujena" in da bi prespala noč suha oz. šla na wc, kot je počela to mesece prej.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Odgovor:

Pozdravljeni,
hvala za vaše sporočilo in opis situacije s katero se soočate. Glede na to, da je hčerka že dosegla suhost in ne obstaja organski razlog za močenje postelje, je smiselno razmišljati o morebitnih psiholoških vzrokih oziroma o psihosocialnem ozadju nastale težave.

Vsekakor je dobro, da do nje delujete razumevajoče in podporno, ter poskušate v sodelovanju z njo poiskati rešitev za nastalo situacijo. Dobro razmišljate, ko presojate odnose in razumevanje doma, prav tako tudi hčerkino počutje v vrtcu, saj so stiske, ki se lahko odražajo z močenjem postelje, pogosto odraz nezadovoljujočih odnosov ali neustreznih situacij.

S prijaznimi pozdravi.
izr. prof. dr.  Nevenka Podgornik

Aktiven

izr. prof. dr. Nevenka Podgornik

Depresija Partnerski odnosi in samsko življenje Vzgoja otrok

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal