Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Dimeljska kila


Vprašanje:

Spoštovani,

imam vprašanje glede dimeljske kile. Oče je star 64 let, pred tremi tedni ga je ob dvigovanju težjega bremena "uščipnilo" v predelu dimelj. Od takrat občasno začuti blago bolečino v dimljah oziroma modih (tudi, če se lažje napreza). Tudi sam je mnenja, da ima sedaj kilo. Ali bo potrebna operacija in v kolikšnem času od diagnoze je priporočljiva? Zanima me tudi, ali je kila lahko nevarna? Glede čakalnih dob (tudi do 8 mesecev) za operacijo sem malo v skrbeh, da bi se v tem času lahko kaj zakompliciralo in da bi se iz tega razvilo kakšno resno obolenje. Na spletu sem zasledila, da je kila lahko tudi smrtno nevarna.

Najlepša hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovani,

dimeljsko kilo lahko potrdi izkušen kirurg z običajnim pregledom. Danes pa je že skoraj navada, da se naredi ultrazvok, da ima zdravnik dokaz, da je res šlo za dimeljsko kilo. Sicer pa bolnik sam opazi v dimljah mehko izboklino.
Na žalost so čakalne dobe za operacijo dolge, ni pa nobene nevarnosti. Treba je biti samo pozoren, v primeru, da se kila uklešči (postane trda, boleča in je ni mogoče potisniti v trebuh).

Lep pozdrav.

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.