Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Izvid kolonoskopije


Vprašanje:

Spoštovani,

moje težave so se pričele pred dvema letoma, ko so mi odkrili kri na blatu, ki sem ga tudi sama opazila. Dvakrat sem bila na kolonoskopiji. Prvič sem se čistila doma po navodilih in se nisem ščistla, drugič sem se čistila v bolnišnici, prav tako se nisem ščistila. Drugič, ko so mi delali kolonoskopijo so mi vzeli vzorec, ki je bil pataloško bil negativen. Koliko je to sploh pataloško zanesljivo, če nisem bila ščiščena? V roku enega meseca sem nenamerno shujšala 7 kg. Zelo sem zaskrbljena, da ne bi imela raka, saj smo v sorodstvu nagnjeni k raku!

Hvala za odgovor.

Odgovor:

Spoštovani,

nič ne pišete koliko ste stari, kar je za zdravnikovo razmišljanje pomembno. Če ste opravili dve kolonoskopiji, je verjetnost, da ja "kaj" na širokem črevesu majhna.
Vzorec, ki je bil vzet, ni pokazal, da bi šlo za kako resno stvar, kar je dobro. Kljub slabi izčiščenosti se zdravnik mora orientirati in oceniti črevo. Da ni kaj hujšega pove že to, da je z inštrumentom lahko pregledal do konca (Saj menda je? Poglejte še enkrat izvid.). Pri takšnem hujšanju bi jaz iskal vzroke hujšanja kje drugje. Razmislite tudi, ali ste postali neješči zaradi hudih skrbi in strahu?

Lep pozdrav.

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Aktiven

prof. dr. Pavle Košorok, dr. med.

Črevesje in hemoroidi

Viva strokovnjak trenutno ni na voljo za vprašanja. Lahko si izberete drugega, ali pa poskusite kasneje.