Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Odstop steklovine


Vprašanje:

Pozdravljeni,

zanima me, kako pogosto pride do odstopa steklovine in koliko je to dejansko nevarno? Je še kakšen drugačen vzrok za odstop steklovine razen staranja in ali senca oziroma madeži, ki nastanejo pri očesu zaradi odstopa, izginejo v kratkem času? Se lahko bere in gleda televizijo ali je kakšna omejitev glede tega?
V maju sem imela tudi operacijo, imam sladkorno bolezen tipa 2 in so mi popokale drobne žilice. Ali je lahko nastal glavobol zaradi tega, ki  še vedno traja, ali naj vzrok iščem kje drugje?

Hvala za odgovore!

Odgovor:

Spoštovani,

sam odstop steklovine je pogost pojav in je nenevarno stanje. Motnjave, ki ob tem nastanejo, in se premikajo, ko premikamo oči, se sčasoma zmanjšajo, vendar v celoti ne izginejo. Se pa na njih navadimo in jih kasneje niti več ne opazimo. Posebne omejitve pri tem niso potrebne. Vzroki za odstop steklovine so lahko še kratkovidnost, poškodbe, družinska nagnjenost in očesne operacije. Pomembno pa je, da se ob odstopu steklovine pregleda tudi mrežnico, saj ob tem lahko pride do raztrganin mrežnice, kar pa zahteva zdravljenje.
Popokane drobne žilice na očesnem ozadju, v sklopu sladkorne bolezni, pa ne povzročajo glavobola.

Vas lepo pozdravljam!
 Peter Preskar, dr. med.

Aktiven

Peter Preskar, dr. med.

Oči

Če želite zastaviti vprašanje stokovnjaku, se morate najprej prijaviti v sistem.

Prijava na portal